Ако Върховната рада не признае статута на Донбас, това ще бъде доказателство за нарушаването на Минските споразумения

Действията на Киев ще доведат до нарушаване на Минските договорености. Това счита ръководството на Новорусия.

Коментирайки изказването на говорителя на украинския парламент за това, че в обсъждането на промените в конституцията от Донбас трябва да участват избраните през 2010 г. власти, представителят на ЛНР на преговорите в Минск Владислав Дейнего отбеляза, че ако Владимир Гройсман „счита за приемливо да замени с мнението си Минските споразумения и да замени сам контактната група, то той силно се заблуждава”.

„Съгласно т. 12 от комплекса от мерки по изпълнението на Минските споразумения, въпросите, отнасящи се до местните избори, трябва да се обсъждат и са се съгласуват с представителите на отделните региони на Донецка и Луганска области в рамките на контактната група. Смятам, че нито самата група, нито „нормандската четворка” няма да приемат такава замяна”, подчерта представителят на ЛНР.

Според Дейнего, що се отнася до обсъждането на въпросите с органите на местното самоуправление, избрани през 2010 г., то това би било уместно преди събитията през пролетта на 2014 г.

„Но такива преговори е по-уместно да проведе не Гройсман, а Янукович. А и органите на местното самоуправление на територията на ДНР и ЛНР, в противоречие с нормите на украинското законодателство в сферата на местното самоуправление, нарушиха всички установени срокове за провеждане на пленарни заседания, на практика се самоотстраниха и трябва да бъдат разпуснати”, каза той.

Представителят на ЛНР посочи също, че сега „Гройсман би било по-уместно да отдели максимално внимание”  върху приемането от Върховната рада на постановление за особения статут на Донбас.

„До крайната дата за приемане на това постановление останаха по-малко от 4 денонощия, а неприемането му би било пряко доказателство за нарушаването на Минските споразумения”, подчерта той.

В момента има голяма вероятност Киев съзнателно да нарушава изтеглянето на въоръжението, отбеляза Дейнего.

Той обърна внимание на това, че взаимоизключващите се изказвания на Киев „са доказателство за отсъствието на съгласувана позиция по въпросите за изпълняването на Минските споразумения”.

По-рано представителят на щаба на силовата операция Анатолий Стелма заяви, че украинската армия е изтеглила цялата си тежка артилерия от линията на съприкосновение в Донбас.  Друг представител на силовата операция – Андрей Лисенко пък съобщи, че украинските военни засега няма да изтеглят тежкото въоръжение.

„Има достатъчно голяма вероятност за съзнателно осуетяване на реализирането на точката от втория Комплекс от мерки по изпълняването на Минските споразумения от 12 февруари. И тези съмнения, за съжаление, имат косвено потвърждение – във вторник, 10 март, от контролираните от украинските власти територии бе обстрелян блокпост в района на селището Широкино”, каза Дейнего, цитиран от Луганския информационен център.