Азербайджан и Таджикистан обмислят присъединяване към ислямската военна коалиция

Азербайджан и Таджикистан обмислят включване в ислямската военна коалиция начело със Саудитска Арабия. Това съобщи днес арабското издание „Аш Шарк ал Аусат“, предаде ТАСС.

Ръководството на Таджикистан „в момента проучва предложението на Саудитска Арабия да се присъедини към ислямската коалиция за борба с тероризма“, заявява посланикът на Душанбе в Рияд Шарифи Азамшо Латифзода, цитиран от изданието.

Според него, президентът на Таджикистан Емомали Рахмон ще обсъди тази възможност и други аспекти на антитерористичното сътрудничество през януари със саудитския крал Салман по време на посещение в близкоизточната държава.

Баку също разглежда предложение от Рияд за участие в тази коалиция, тъй като „Азербайджан подкрепя стремежа на кралството за борба с тероризма във всички негови прояви, това е в интерес на страната ни“, изтъква пред вестника посланикът на Азербайджан в Саудитска Арабия Расим Рзаев.

Обединеният щаб за координиране и провеждане на военни операции на оглавявания от Саудитска Арабия „Ислямски военен съюз“ срещу тероризма ще бъде разположен в Рияд. Засега няма уточнения къде ще бъдат осъществявани тези операции и срещу кои точно терористични групировки.

Ислямският военен блок ще разглежда поотделно заявките на различни страни за подпомагане в сферата на антитерора, заяви по-рано саудитският министър на външните работи Адел ибн Ахмед ал Джубейр. Според него, подкрепата му ще включва „размяна на информация и обучение на войски, също и военна намеса, ако се наложи“. Коалицията не е сунитска или шиитска – тя цели само да се опълчи срещу тероризма, подчерта министърът.