Азербайджан връчи протестна нота на Русия във връзка с продажбата на оръжие на Армения

Азербайджан връчи протестна нота на Русия във връзка с продажбата на оръжие на Армения, заяви в сряда пред журналисти официалният представител на Министерството на външните работи в страната Хикмет Гаджиев, предаде РИА Новости, цитирана от fbr.bg.

“В протестната нота е подчертано, че Азербайджан нееднократно е информирал международната общност за фактите, че получените от Армения въоръжения и военна техника се разполагат на територията на сепаратисткия регион в Азербайджан Нагорни Карабах”, заяви Гаджиев.

По думите му доставянето в Армения на съвременно, включително настъпателно, въоръжение не помага за урегулирането на конфликта и води до ескалация на напрежението в региона.

“Във връзка с това Азербайджан очаква от страната износител гаранции относно това, че продадените въоръжения и техника няма да бъдат разположени на окупираната територия на Азербайджан и успоредно на арменско-азербайджанската граница”, подчерта той.

Конфликтът между Азербайджан и Армения започна заради Нагорни Карабах през 1988 година, когато населената предимно от арменци Нагорно Карабахската автономна област заяви, че излиза от Азербайджанската ССР. След военните действия през 1992 – 1994 години Азербайджан загуби контрол над Карабах и седем околни района. Нагорни Карабах обяви своята независимост. От 1992 година се водят преговори за мирно урегулиране на конфликта в рамките на Минската група към ОССЕ. Азербайджан настоява да съхрани териториалната си цялостност, а Армения защитава интересите на непризнатата република, тъй като Нагорно-Карабахската Република (НКР) не участва в преговорите.

С урегулирането на конфликта се занимава Минската група към ОССЕ, в която съпредседателстват Русия, САЩ и Франция. В групата влизат и Армения, Азербайджан, Беларус, Германия, Италия, Швеция, Финландия и Турция.