Азаров за украинските власти: С такива управляващи и врагове не са необходими

Създава се впечатлението, че днешните украински власти съзнателно разрушават икономиката на страната, заяви бившият премиер на Украйна Николай Азаров, цитиран от РИА Новости.

Политикът отбеляза, че по времето, когато е бил ръководител на украинското правителство, властите в страната са заложили на развитието на вътрешния пазар, тъй като външните пазари не са били възстановени заради световната икономическа криза. Затова, според бившия украински премиер, икономиката на страната се е развивала добре.

„Ръстът на БВП бе от порядъка на 5 %. Ситуацията се усложни през 2012-2013 г., когато на външните пазари се понижи цената на основната ни експортна продукция. Именно затова бе прието решението в името на запазването на основния за нас пазар на ОНД, да отложим подписването на споразумението с ЕС“, написа Азаров на страницата си във Facebook.

След това се случи държавният преврат, макар 2013 г., отбелязва Азаров, Украйна да завършва с ръст на БВП, стабилна валута, курс от 8,1 гривни за 1 долар и годишна инфлация около 0,2%.

„През февруари и март 2014 г. от режима на Майдана се осъществяват големи валутни машинации. Курсът на националната валута се срива. Още не бе започнала войната в Донбас, а икономиката започна стремително да върви надолу. По друг начин не може да бъде, 300 % девалвация на националната валута срива икономиката“, пише Азаров.

След това, отбелязва още политикът, Украйна се отказа от руския пазар, въведе „различни блокади и санкции“, а обемът на стокообмена в страната спадна с 40 %. Азаров, пише, че войната в Донбас също е изиграла негативна роля за икономиката на Украйна, макар тя да не е била основен фактор.

„Дори в тези условия, ако се провеждаше правилна политика на поддържане на вътрешния пазар, то можеше да бъде избегнат този катастрофален ръст на цените на хранителните продукти, тарифите и стоките. Понякога имам чувството, че Яценюк и Ко съзнателно разрушават икономиката на Украйна. Когато са налице такива управляващи, то врагове не се нужни. Те могат да си почиват. Ето как стоят нещата в действителност“, каза още бившият украински премиер.