Ад под небето в Одеса

В Одеса представители на „Десен сектор“ и футболни запалянковци силово превземат сградата на Профсъюза на площад Куликово поле. Те разгромили палатковия лагер на проруските привърженици на федерализацията и запалили сградата, съобщи телевизия lifenews.ru.

В резултат на масовия сблъсък са загинали няколко човека, а десетки са ранени. Радикалите жестоко пребиват хора. Привържениците на федерализацията правят опити да напуснат сградата и района, където по-рано е бил разположен техния щаб. Но, привържениците на Майдана не позволяват на федералистите да напуснат площада. Бият ги с ритници, има хора с огнестрелни рани и разбити черепи, вече няколко човека се хвърлили през прозорците на горящата сградата. Сред жертвите има и млади жени. Според непотвърдена информация, на етажите в сградата на профсъюза има много убити привърженици на федерализацията. Центърът на града буквално е разгромен. Един от най-големите търговски центрове е разбит и подпален. Безчинствата се извършват основно от неонацистите на „Десен сектор“, които са били докарани в Одеса от Виницка област уж специално за мача, който се проведе по-рано през деня. Сблъсъкът е станал между активистите на Антимайдана от една страна и от друга ултрасите на футболните клубове на Одеса и Харков, от трета страна радикалите от неонацистката групировка „Десен сектор“, както и активистите на Евромайдана. Няколко хиляди радикали в момента се намират в центъра на града, а много от тях са въоръжени. Те скандират „Слава на Украйна!“, „Смърт на враговете!“, „Москалите на кол!“. Използват се взривни пакети, бухалки, коктейли Молотов, студено и огнестрелно оръжие. Според думите на очевидци, в града се провежда истински лов на проруски федералисти. Милицията е безучастна и не предприема никакви мерки за прекратяване на масовия сблъсък.

Съобщава се, че сред хилядите маскирани хора почти няма местни, сред които основно са привържениците на федерализацията, барикадирани в сградата на Профсъюза. Около 50 привърженици на федерализацията са се барикадирали на покрива на сградата и отказват да се евакуират, докато милицията не им осигури защита при евакуиране. Според анонимен жител на Одеса и очевидец, всичко това е дело на сегашния губернатор, който преди време се е заканил до 9 май да изчисти Куликово поле от палатковия лагер на проруските федералисти.

Одеса1

Преди минути лидерът на федералистите Валери Кауров разказа, че тази акция е била добре планирана. В града са пристигнали над 5 хиляди представители на неонацистката групировка „Десен сектор“ повечето маскирани като ултраси, а целта е да се елиминират проруските федералисти на Куликово поле. Мъжът поясни, че пред сградата на Профсъюза имало две палатки, които наричали „православно градче“, едната палатка е служила за православен храм. Палатковия лагер е провеждал мирни протести. Първоначално, тълпата от неонацисти буквално помела палатките и хората в тях, без да гледат дали са жени, деца или старци. Замервали палатките с коктейли Молотов, в резултат на което ги подпалили. Привържениците на федерализацията се преместили в сградата, но бандеровците започнали да замерват и сградата с коктейли Молотов, като запалили 1 и 2 етаж от сградата. Хората вътре се преместили на по-високите етажи. По необяснима причина пожарната дошла с голямо закъснение, а неонацистите правили всичко възможно за да попречат на пожарникарите да загасят пожара. Около всяка пожарна стълба се струпвали по 100 – 200 човека, които препятствали на пожарникарите да си вършат работата. В резултат на безредиците според първоначални данни, са загинали 38 души – 8 скочили през прозореца, а 30 от задушаване и побой, стотици са ранени. Според неофициални данни, убитите са много повече, сред които поне 10 милиционера. Неонацистите от „Десен сектор“ карали умиращи (проруски) привърженици на федерализацията да застават на колене и да произнасят лозунгите на „Десен сектор“, след което ги пребивали до смърт…

Одеса