Автомобилите на МИС на Русия доставиха хуманитарна помощ в Донецк и Луганск

Автомобилите от колоната на МИС (министерството на извънредните ситуации) на Русия успешно доставиха хуманитарна помощ в Донецк и Луганск. Това съобщи заместник-началникът на Националния център за управление в кризисни ситуации (НЦУКС) към МИС Олег Воронов, цитиран от ТАСС.

Повече от 160 автомобила доставиха за жителите на Донбас над 1,8 тона хуманитарна помощ, 90 % от която е хранителни продукти. Също така на жителите на областта бяха доставени предмети от първа необходимост и други материални средства за осигуряването на нормални условия за живот на населението.

Митническото оформление на двата гранични пропускателни пункта „Донецк” и „Матвеев Курган” премина по установения ред.

„В Луганск пристигнаха повече от 80 автомобила с хуманитарна помощ, голяма част от която хранителни продукти”, каза Воронов.

По-късно хуманитарната колона на МИС на Русия пристигна в Донецк. В момента започва разтоварването на камионите в складовете.

По пътя не е имало непредвидени ситуации и проблеми.

„Непосредствено колоната е следвана от 300 души – спасители-шофьори, старши спасители, психолози, медицински работници и технически персонал, който осигурява и помага без да се налага колоната да спира, в разрешаването и отстраняването на възможните неизправности”, разказа заместник- началникът на НЦУКС.

По-рано кореспондент на ТАСС разговаря с един от шофьорите-спасители в колоната Сергей Корпало, който не за първи път доставя хуманитарна помощ в Донбас. „Знам, че и сега ни чакат с нетърпение и надежда. По пътя са възможни някои трудности – повреда в техниката, сложни метеорологични условия и др. Всичко това изисква от нас пределна концентрация на вниманието, постоянно обслужване и оглед на техниката”, разказа той. Според него, много от водачите вече имат голям опит в участието в подобни операции, „затова всички действия са отработени, координирани”. Непредвидени ситуации не би трябвало да има. Да видим радостта и благодарността в очите на чакащите ни жители на Донбас – заради това си струва да рискуваме”, разказва спасителят.

Това е 17-тата колона на МИС на Русия с хуманитарна помощ за Донбас. От средата на август миналата година за жителите на Донецка и Луганска области са доставени повече от 22 хил. тона хуманитарна помощ.

Новорусия в момента преживява основно от доставките на хуманитарна помощ от Русия, при което тази помощ се доставя не само по линията на МИС. Неотдавна например, московчани купиха мобилна хлебопекарна за Горловка, която пострада силно от обстрелите.

Припомняме, че Москва реши да доставя безплатно газ на жителите на Новорусия.