Австрийски медии: Европа затваря очи за терористичния акт в Харков

Австрийски медии коментират, че докато цялото внимание на света е приковано към терористичния акт в редакцията на френския «Charlie Hebdo», европейските медии игнорират нападението на редакцията на вестник «Славянка» в Харков. Причините за това странно поведение, според австрийските журналисти е в това, че «Славянка» е издание  с антикиевска позиция.

Гибелта на френските редактори от «Charlie Hebdo» в Париж не може да не предизвиква скръб и възмущение. Дори онези, които критикуват карикатурите също проявяват съчувствие. Но австрийското издание Contra Magazin припомня, че в другите европейски държави животът на журналистите също често е под заплаха.

Става дума за терористична атака срещу редакцията на вестник „Славянка” в Харков, където бе извършен палеж. Няколко сътрудника от редакцията са били ранени. На стените на опожарената сграда нападателите са оставили надпис „Предупреждение за лъжите” и символиката на екстремистката групировка „Десен сектор”. Служителите на „Славянка” не веднъж се изказвали критично по отношение на Евромайдана, киевския режим, войната в Донбас и нарастващата корупция в страната, подчертава авторът на статията в Contra Magazin Марко Майер. Той констатира факта, че европейските медии игнорират жестокото посегателство на свободата на словото и журналистическата дейност в Украйна. Причините за липсата на внимание от страна на Европа към инцидента със „Славянка” е в това, че изданието заема категорична позиция срещу киевските власти.

славянка

„Сигурността и живота на тези журналисти по-малко ли са ценни от тези на редакторите от Charlie Hebdo?”, в заключение задава риторичен въпрос авторът от Contra Magazin.

Припомняме, че на 11 януари към 13:00 неизвестни лица са нападнали редакцията на украинския вестник „Славянка” в Харков. Извършителите хвърляли коктейли Молотов в прозорците на редакцията, в резултат на което сградата се запалила. Сред служителите на изданието няма пострадали, тъй като те реагирали бързо като повикали пожарната и се евакуирали от горящата сграда.