Кандидат за президент на Австрия: Крим не е трябвало да се дава на Украйна

Крим отдавна трябваше да бъде признат за руска територия, заяви в интервю за Die Presse кандидатът за президент на Австрия от „Австрийската партия на свободата“ Норберт Хофер, предаде РИА Новости.

„Основната грешка бе допусната отдавна, когато беше обявено, че Крим вече не е руски“, каза Хофер. По думите му след разпадането на СССР е трябвало да бъде проведен референдум за самоопределянето на полуострова под наблюдението на международната общност.

На референдума през 2014 г., според австрийския политик, са присъствали недостатъчно международни наблюдатели. Едновременно с това той отбеляза, че и при съответствието на гласуването със западните стандарти резултатите от него не биха се променили.

„Преобладаващото мнозинство би гласувало за Русия“, подчерта Хофер, като добави, че според него би трябвало да бъде проведен референдум и в източната част на Украйна.

Присъединяването на Крим към Русия австрийският политик счита за нарушение на международното право. По думите му обаче, „някога трябва да станем прагматични“ и постепенно да отменим санкциите срещу Русия. „Невъзможно е да удължаваме санкциите до безкрай“, каза Хофер, като отбеляза, че в тази ситуация страдат и Австрия, и Русия.