Авиоконструкторът Недислав Веселинов, награден в Москва за проект за Космоса

Вчера в българското посолство в Москва с диплом от Обединената авиостроителна корпорация на Русия, Съюза на машиностроителите на РФ и др. бе награден българинът Недислав Веселинов за участието му в руско-български проект на Международния авио-космически салон МАКС 2015, съобщи nationalgeographic.bg

Същите дипломи получиха и руските му колеги – инженерът от конструкторското бюро на МАИ Алексей Сичов и младият авиоконструктор Владислав Шишкин. Темата на проекта им, към който проявиха внимание редица научни звена и компании, е: „Полет на летателни апарати в атмосферата на планети от Слънчевата система”. Отличията за създаването и активното развитие на руско-българския проект бяха връчени от посланика на България в Москва Бойко Коцев и от председателя на Координационния съвет за развитието на младежкото научно-техническо творчество при Съюза на машиностроителите на Русия Виктория Соболева.

„Много съм радостен от участието ви в този проект, защото той е продължение на традициите между нашите две страни. България бе активен участник в космическите полети, а принос има и научната мисъл на Българската академия на науките. Сътрудничеството ни в предишни години бе дълбоко и ползотворно и е окуражаващо, че сега продължава в научно-техническите и космически изследвания”, заяви посланик Бойко Коцев след връчването на наградите на срещата с тримата авиоинженери и представителите на руските институции.

Недислав Веселинов е първият българин, който преди дни се дипломира с отличие в специалността „Самолетостроене” в Московския авиационен институт, с държавна стипендия. По време на обучението си е придобил и летателна подготовка – пилотирал е няколко вида самолети. Имал е дори шанса да лети като втори пилот заедно с героя на РФ, летец – изпитателя Юрий Ващук, който е тествал всички самолети на Сухой, включително и новия изтребител Т-50 ПАК ФА. Преди това Недислав завършва физика, със специализация астрофизика, в СУ ”Св. Климент Охридски”. Има участия и награди от редица международни конкурси и конференции. Предпоследната награда в екип е от конкурса на конструкторското бюро на компанията „Волга – Днепър” за самолета „Славян”- за тежкотоварни авиационни превози.

След награждаването си младият авиоконструктор разказа за своя избор, за себе си, за опита, който е придобил и за хората, от които се е учил.

Вече над 300 българи се обучават безплатно всяка година в руски ВУЗ-ове. Недислав коментира, че от трите най-големи школи в света на авиацията – руската, американската и европейската, той е избрал тази, за която смята, че има голям потенциал, заради огромните човешки и технически ресурси, които се инвестират и заради натрупания опит в авиокосмическите технологии. Руската школа се базира на два силни ВУЗ-а – МАИ и Московския държавен технически университет „Бауман”. Но острието на руската авиация е точно в МАИ, обяснява Недислав. Там са се обучили и завършили образованието си почти една трета от руските космонавти, наскоро от Международната космическа станция се завърна Елена Серова, която изкара там в съвместна руско-американска мисия над 150 денонощия – също възпитаник на този институт.

Безспорно, интересите и бъдещия избор за мнозина се формират още в детството. Недислав Веселинов помни времето, когато баща му, ядрен физик, работил в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, го е взел със себе си и още на 16 г. е бил назначен като лаборант в една от секциите там. А от 5-годишен разлиства книги за самолети, носи винаги със себе си различни модели летателни апарати – те и днес са му като талисман. „Пристрастието към Космоса ми предаде баща ми, той имаше невероятна ерудиция и талант на педагог”, казва Недислав. „В дома ни са гостували пилоти и космонавти, между които Георги Иванов, Николай Рукавишников, чешкият астронавт Владимир Ремек“.