Шуменци отбелязаха 130 години от рождението на Марина Цветаева

На 18 октомври 2022 година в регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен бе отбелязана 130-годишнината от рождението на великата руска поетеса Марина Цветаева. Организаторите: Регионалната библиотека, Движение Русофили – Шумен, Дружеството на писателите и Славянското дружество – Шумен дадоха възможност на присъстващите да изразят своето преклонение пред творчеството на Цветаева.

Вечерта бе открита от проф. Ивайло Петров, който очерта параметрите и значението на руската поетеса, както и постиженията в изучаването и превеждането на нейното литературно наследство в България. Той припомни, че биографията на Марина Цветаева е добре известна, тя е отразена в нейните стихове. Цветаева спазва своето поетическо кредо, намерило формулировката: „Да пиша тъй, както живея и дишам“. Вероятно това се отнася към творчеството на мнозина автори: Вапцаров: „Ето, аз дишам, работя, живея//и стихове пиша (тъй както умея)“ или Булат Окуджава „Всеки пише така, както диша“.

В краткото си съдържателно слово за Марина Цветаева доц. Пламен Панайотов припомни думите на световно известния теоретик на литературата проф. Йежи Фарино (Полша), че изучаването на творчеството на Марина Цветаева е започнало най-напред на Запад и сред приноса на световните литературни центрове постави на първо място Шумен. Доц. Панайотов се спря на трагизма в творчеството на Цветаева и припомни оценките на Йосиф Бродски за приноса на руската поетеса в обогатяването на световната поезия.

Стихове на Марина Цветаева на руски и български език прочетоха преподавателката от Шуменския университет д-р Татяна Терзиева и докторантката от Великотърновския университет Елена Супрунова. Петър Синджирлиев от Движение Русофили – Шумен се спря на възприемането на поезията на Марина Цветаева и задачите на Движението за популяризирането на създаденото от поетесата. Проф. Ивайло Петров огласи приветствието от името на Съюза на московските писатели до участниците в събранието, изпратено от академик Лола Звонарьова.

Присъстващите в залата на Регионалната библиотека имаха възможност да видят клипове на песни от стиховете на Марина Цветаева и най-вече знаменитото „Добре е, че сте болен не за мен”, станало световно известно благодарение на филма „Ирония на съдбата“.

На вечерта, посветена на 130-годишнината от рождението на Марина Цветаева, бе обсъдена и идеята на рождения ден на поетесата да се поднасят цветя на бюста на Марина Цветаева, поставен в Двора на кирилицата в Плиска и създаването на дружество, носещо името на руската поетеса.

Част от присъстващите получиха като дар сборник с преводи на преподавателката от Великотърновския университет Мариана Шопова. Вечерта приключи с пожеланието подобни срещи да се превърнат в ползотворна традиция.

Автор: проф. д-р Ивайло Петров