Честване на Деня на Победата в гр. Севлиево

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЧЕРВЕНОАРМЕЙЦИТЕ

В навечерието на 77-годишнината от Деня на Победата над хитлерофашизма представители на рускоезичната диаспора в гр.Севлиево, русофили и антифашисти отдадоха почит и положиха свежи цветя на гроба на червеноармейците от състава на Трети украински фронт Николай Болдырев и Максим Щербин, чиито кости останаха завинаги да лежат в стария гробищен парк на града.

Девети май е „празник със сълзи на очи“ за народите на бившия Съветски съюз. Ден, ознаменувал победата над най-мракобесната античовешка идеология на XX век, но и ден, оставил трагична следа в историята на всяко руско семейство.

На гроба на червеноармейците прозвучаха трогателни стихове за Деня на Победата на севлиевската поетеса от молдовски произход Евгения Иванова, поднесени великолепно от украинката Валентина Георгиева.

Единадесетокласникът Денислав Богданов разказа в стихове за мрачните и тревожни цветове на войната,

а второкласничката Рая Георгиева сподели с присъстващите мечтата на всяко дете да живее под мирно небе.

След минута мълчание на гроба бяха положени букети от цветята, символизиращи Победата – карамфили, лалета и люляк, привързани с Георгиевска лентичка.

Дни преди победния 9-ти май паметта на Н.Болдырев и М.Щербин почетоха: Любов Сергеевна – дипломат от Генералното консулство на Руската Федерация в Русе,

Община Севлиево в лицето на г-н Димитър Ножаров, представители на руската диаспора от Габрово и Дряново. Уредникът на Исторически музей Митко Димитров запозна присъстващите с краткия жизнен път на двамата червеноармейци.

Автор: Наташа Колева