Старозагорските русофили почетоха паметта на ген. Столетов с преиздаването на знакова книга

На 14 ноември 2021 година се навършиха 190 години от рождението на ген. Николай Григориевич Столетов. По този повод Национално движение „Русофили“ отпечата книгата „Генералът на българите“ на писателя Николай Тодоров, роден в с. Черганово, Старозагорска област.

„Заради противоепидемичните мерки старозагорските русофили нямаха възможност да отбележат тържествено паметта на генерал Столетов, както и да изкажат уважението си към своя земляк – писателя Николай Тодоров. Но всеки от нас, който прочете тази книга, не може да не отбележи, че стилът на писателя завладява със своето достъпно човешко описание на историческите факти и най-вече на самия генерал Столетов, този изключителен човек – изследовател, мъдър и талантлив военен стратег и командир, разузнавач, дипломат. Човек, който даде сърцето си за Българското опълчение, за България, за свободата й от османско владичество“, коментира пред медията ни Ирина Минева – председател на Областния съвет на Национално движение „Русофили“.

Генерал Николай Столетов е роден в град Владимир в семейство на местен търговец. През 1854 г. завършва Физико-математическия факултет на Московския университет. По това време се води Кримската война. Вместо да избере бляскавата кариера на млад и перспективен учен, той решава да се запише доброволец в руската армия и заминава за Крим. Проявява се като храбрец в боевете при отбраната на Севастополската крепост и Инкерман и е произведен в първи офицерски чин.

След Кримската война Столетов остава в армията, завършва Генералщабна академия през 1859 г.

В навечерието на Руско-турската война 1877-1878 г. генерал Николай Столетов е назначен за командващ на новосформираното Българско опълчение. Отначало опълчението било наричано Пеши конвой на главнокомандващия руската Дунавска армия и не било предвидено да участва в бойни действия, а само да извършва охранителна и конвойна дейност.

Благодарение на усилията на генерал Столетов обаче Опълчението се включва в Предния отряд на руската армия, командван от генерал Йосиф Гурко и проявява чудеса от храброст в боеве с войските на Сюлейман паша при Стара Загора и Шипка.

„Грижите на този човек за Опълчението нямат предел. Той е предан на него целият с тялото и душата си и живее само с мисълта за неговото увеличение“. Тези думи поставя като акцент в книгата си Николай Тодоров.

Когато през 1902 г. е построен храм-паметникът „Рождество Христово“ край село Шипка в памет на загиналите руски войни и български опълченци в Руско-турската война 1877-1878 г., ген. Столетов е поканен от българското правителство и княз Фердинанд на тържественото откриване

„В заповедите Опълчението фигурира като Почетен конвой на Негово Величество… изправени глави, изопнати гърди, в очите пламък, който сякаш може да запали света. Те не носеха георгиевски знамена, те нямаха бойни традиции и ордени, славата ги очакваше тепърва по полетата и върхарите на поробеното им Отечество“. И думите на Царя: „Имат юнашки вид!“ Това беше първата оценка на труда на Николай Столетов за обучението на българските доброволци, на техните денонощни старания, на войнишката им воля…“, пише в книгата си Тодоров.

С изключителна точност авторът предава вълненията за случилото се в деня на предаването и освещаването на Самарското знаме на 18 май 1877 година в Плоещ, за боевете за Стара Загора, за спасяването на Самарското знаме от младия подп. Калитин с цената на своя живот, за страданията на мирното население на Стара Загора, за всичките усилия на ген. Столетов Българското опълчение да се превърне един ден в редовна българска армия с непобедимото си Самарско знаме.

Ген. Столетов умира на 27 юни/10 юли 1912 г. в Царское село, но остава завинаги в сърцата на признателния български народ като един от най-обичаните руски генерали от Освободителната война 1877-1878 г., наричан от него с любов „Генералът на българите!“, заключава авторът.

Книгата на Николай Тодоров, издадена за пръв път през 1968 г. и преиздадена понастоящем от НД „Русофили“ в навечерието на 190-годишнината на руския генерал, беше тържествено подарена с много признателност за съвместната дейност в областта на популяризирането на руския език и култура на НЧ „Св. Климент Охридски“ в лицето на неговия председател – големия патриот на България и русофил д-р Иван Аяров, на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, на секретаря на Областния съвет на Съюза на ветераните от Втората световна война Николина Танева, на представители на регионалните медии, на читалища и библиотеки.

(СН)

Източник: http://starozagorskinovini.com/