Сребърният пръстен на Русия – град Калининград

Историята на града започва през 1255 г., когато рицарите от Тевтонския орден полагат крепост на хълм и я наричат Кьонигсберг (Кралската планина). Дълго време Кьонигсберг е принадлежал на Германия. За първи път градът преминава към Русия през 1758 г., след победата в Седемгодишната война. Но през 1762 г.  отново е върнат на Пруското кралство.

Тук са били Екатерина II и пълководецът Михаил Кутузов, историкът Николай Карамзин, поетите Николай Некрасов, писателят Александър Херцен, художникът Карл Брюлов, композиторът Рихард Вагнер и писателят Ернст Теодор Амадеус Хофман.

Калининград е уникален град с богата история, пълна с интересни факти, тайни и легенди. Разположен на югоизточното крайбрежие на Балтийско море, той пленява със своята оригиналност. Тук се пресичат няколко исторически епохи и културни традиции.

Калининград е единственият град в Русия, където можете  да видите истински римско-готически стил на архитектурата.

349a5ba6-6cec-11ea-aace-021fc8f58862.800x600.jpg

Кралският замък в Кьонигсберг

Смята се, че именно в него се е съхранявала донесена от Пушкино Кехлибарена стая, за местоположението на която днес не се знае нищо. Както и за подземния град край Калининград, в който според легендата е имало електроцентрали, фабрики за военна техника, складове за храни и стоки за бита, и всякакви съкровища, заграбени и пренесени от германците.

Калининград е преживял  много трудни времена, свързани с множество военни операции.

През 1806-1807г. на негова територия се провеждат битки на руски и наполеонови войски.

scale_1200-_1200_903_-_-YAndeks.Brauzer.jpg

Армията на Наполеон

 

 Наполеон и Александър I

Град на философите. Един от най -големите мислители в света, Имануел Кант, е роден и е живял в Кьонигсберг.

Руският анклав Калининград привлича туристи с философията на Имануел Кант

Гробът му се намира при стените на Катедралата от XIV век, открит е музей на Кант и концертна зала, където се провеждат концерти на орган.

Кант с приятелите си Кристиан Якоб Краус,Йохан Георг Хаман, Теодор Готфрид фон Хипел и Карл Готфрид Хаген.

Интересното е, че философът е живял точно по времето, когато градът за първи път преминава към Руската империя, така че той е положил клетва на императрица Елизавета. Когато провинцията отново е върната в състава на Прусия, Кант не е искал да наруши клетвата си, така че той до смъртта си остава гражданин на Русия .

Град на културата. В Калининград редовно се провеждат различни музикални събития, включително международни: органен конкурс „М. Таривердиев“, джаз фестивал „Калининград Сити Джаз“, рок фестивал „Калининград In Rock“ и много други. Всяка есен се провежда фестивалът на изкуствата „Балтийски сезони“ – театрални трупи от цяла Русия представят най -добрите си спектакли.

Калининградски областен историко-художествен музей

Калининградски областен драматичен театър

 

Град на кехлибара. Един от символите на града е известният музей на кехлибара в кулата, изградена от червена тухла , която някога е била част от защитните съоръжения на града. Колекцията на музея представя „слънчеви“ камъни с различни нюанси, форми и размери – най -„сериозният“ експонат тежи повече от 4 килограма. Тук се намира и най -голямата в света кехлибарена мозайка „Рус“ – тежи повече от 70 килограма и се състои от почти 3000 фрагмента.

Кьонигсберг отново става руски през 1946 г., когато след края на Втората световна война част от германската територия е предадена на СССР. Тогава градът е преименуван в Калининград, в чест на съветския партиен лидер Михаил Иванович Калинин.

 

Източник:

https://studyinrussia.ru/life-in-russia/discover-russia/towns/kaliningrad/

https://www.culture.ru/themes/169/progulka-po-kaliningradu

https://visit-kaliningrad.ru/charm/history.php

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D1%82,_%D0%98%D0%BC%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%83%D0%B8%D0%BB#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:KaliningradKatedra4.JPG