Сребърният пръстен на Русия. Република Коми – село Ыб

Селището Ыб се състои от 13 села, разположени на седем хълма, простиращи се на около 15 километра край река Сисола. Ыб от езика коми се превежда като «възвишеност».Това е едно от най-старите селища в република Коми.

За околностите на Ыб се разказват много загадъчни, мистични истории, свързани с предишните обитатели на тези места – чудските племена. Около село Каргорт в миналото се намирало чудско селище.  Съгласно легендите, чудските обитатели избягали в недрата на планините, за да не приемат християнството. Според преданията, на това място се случват странни явления: колите не могат да продължат и спират близо до чудското селище,  а от дълбините на земята се чуват стонове.

Много угро-фински народи имат легенди за принцове, хора, цели племена, които мистериозно са изчезнали под земята, в скалите или в подземията.

Учените-историци, търсят небезизвестната «Бум-гора», изобразена на картината на художнина Николай Рьорих.

„Чудь уходит под землю“  Н.Рьорих

Загадочная Бум-гора

„БУМ-ГОРА“ е легендарен хълм, където според древните митове през 16 век чудското племе  е изчезнало под земята. За този хълм съществува устойчиво поверие, че при достатъчно силен удар  върху него се чува тътен (като че идващ от огромна празнина) – оттук, вероятно, е името на хълма.

За първи път името на селището Ыб се среща в писмени източници през 1586 г. През XIV век по тези места е действал православният монах Стефан, по-късно наречен Стефан Пермски. Той принуждавал хората, които живеели тук, да приемат християнството, безмилостно унищожавайки всички езически светилища. Селяните всячески се съпротивлявали на неговите проповеди. Постепенно православието преодоляло изконното за тези места езичество  и  Стефан е канонизиран като светец.

През 1825-35 г. в селото е построена каменна църква „Възнесение Господне“, която е основната доминанта на селото. Построена е в стила на късния провинциален класицизъм по проект на иерея на Софийския катедрален събор И. Иконников.

Жителите на селото пазят своите свети извори.  Интересно е, че  водата в тях се  отличава по вкус и минерален състав. До някои извори са изградени  бани за поклонници. Смята се, че водата на изворите може да лекува детски, кожни, очни заболявания и др.

В село Степановка (или Чойпон) от края на 90-те години действа женският манастир  „Св. Серафим Саровски“, основан през 1997 г. На територията се намират три действащи храма: църквата „Св. Серафим Саровски“, дървената църква „Иверска икона на Богородица“ и дървен параклис „Св. Стефан Пермски“, който е главната светиня на манастира,  построен през 1896.

 

Село Каргорт се намира на левия бряг на р. Сисола. Край брега на реката местните жители  са откривали кости на древни водни мекотели, а през последните години и кости на ихтиозаври и плезиозаври, които са живели тук преди 165 милиона години. По онова време  почти  цялата територия на Коми е била дъно на обширното Сисолско море с малки острови на мястото на Уралските планини и Тимановия хребет.

Рем Ермолин «Белая ночь в Каргорте», масло, 1981

Рем Ермолин «Белая ночь в Каргорте», 1981

В село  Ыб през 1986 г.  е открит Историко-краеведски музей в бившето енорийско училище от XIX век. В него са представени около хиляда експонати, събрани в  околностите.

 

Угро-фински етно културен парк в село Ыб

KIR1_1237.jpg

Финно-угорский этнокультурный парк, 2011

Угро-финският етно културен парк представлява развлекателен комплекс с интерактивни програми, тематичен музей, комплекс здания, пресъздаващи бита на угро-финските народи и др.

Източници:

https://putevojdnevnik.ru/rossia/severo-zapad/575-selo-yb

https://call-boys.ru/sudak/etnokulturnyi-park-finno-ugorskii-etnokulturnyi-park-v.html

http://komanda-k.ru/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D1%8F/%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D0%B1%D1%83%D0%BC-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0

https://nashural.ru/mesta/respublika-komi/ib/

http://www.tomovl.ru/syktyvdin_kargort.html

https://autotravel.ru/excite.php/928/1

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D1%83%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%8D%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA