Сребърният пръстен на Русия. Република Коми – музей на българската култура и история в Сиктивкар

На 28 януари 2020г. в Републиканския дом на дружбата на народите в Сиктивкар е открит малък музей на българската култура и история. Активисти на българската общност подготвили изложба за Родината си, за живота в Коми АССР и за побратимения град на Сиктивкар – Ловеч. Представени са и експонати, изработени от представители на общността.

Музей болгарской культуры и истории

Музеят се състои от четири тематични щанда.

На първия щанд е представена историята на държавата – от времето на траките до днес. Вторият щанд е посветен на българската култура и език. Това са музика, кухня, грънчарство, тъкачество и бродерия. Третият щанд е предназначен за присъствието на българите в Коми. Снимките и архивните документи разказват за взаимното влияние на две самобитни култури и появата на силно приятелство между Коми и България. И четвъртият щанд е посветен на побратимените градове – Сиктивкар и Ловеч.

Представени са експонати, които разкриват бита и красотата на България: кукерски маски, украсени дрянови клонки – сурвачки, боядисани великденски яйца, мартеници…

 

Столицата на Коми е може би единственият руски град, в който са се съхранили два паметника на Георги Димитров. Първият от тях е подарен от българското посолство през 1979 г. и е поставен на 1 септември в Ежвински район, близо до училище №22, което от 1972 г. носи името на Димитров.

93 di.jpg

Вторият бюст е поставен през 1982 г. в двора на училище № 16, което се намира на улица „Георги Димитров“.

Текст на плочата: „Аз се гордея че съм син на българската Работническа класа Георги Димитров. Я горд, что я сын Болгарского Рабочего класса Георгий Димитров“.

Българи в Коми

Според данните от преброяването от 2010 г. на територията на република Коми са живели 486 българи. От тях в Сиктивкар – 146, в Удор – 107, във Воркута – 39. В края на 2009 г. представители на българската диаспора в столицата на Коми решили да се обединят и в началото на 2010 г. в Сиктивкар е регистрирана българска национално-културна общност. До 2012 г. тя е била единствената българска общност, официално регистрирана на територията на Руската федерация.

Източник:

https://nashural.ru/mesta/respublika-komi/syktyvkar/bolgary-komi-otkryli-muzej-v-syktyvkare/