Сребърният пръстен на Русия. Ненецки автономен окръг – Арктика

При думата „Арктика“ мнозина си представят далечна, почти недостижима ледена пустиня.

Всъщност Далечният Север е друг, особено през лятото. Той е пълен с живот и цветове – цъфтяща тундра и кипящи реки, древни планини и Северния ледовит океан.

А също и уникалната номадска култура на ненците и северните елени, които са четири пъти повече от хората.

Ненецки окръг е един от първите в Русия по мащабите на недокосната природа. Тук могат да се видят едновременно 4 северни морета, полярните сияния, които приличат на  лилаво-зелен воал, осеян със звезди. Това явление е повлияло значително на културата на местните народи, за което жителите на фермите за северни елени с удоволствие разказват.

Субантарктическата тундра и грандиозният каньон на река Белая с отвесни скали високи до 90 метра.

Просмотреть исходную картинку

От близко разстояние могат да се наблюдават атлантическите моржове – уникален вид от екорегиона на Баренцово море, включен в Червената книга на Руската федерация.

Философията на ненците – „Ти си богат, ако нямаш нищо излишно“. Дори домът – покрита с кожи палатка (чум) – се „строи“ и сглобява за няколко часа. Ненците живеят в постоянно движение и единство с природата. И животът им почти не зависи от глобалните събития.

Тук всичко е по-различно: вместо апартамент в многоетажна сграда – палатка (чум),  вместо задръствания – безкрайна тундра, а вместо градски светлини – северното сияние.

Източник:

http://www.visitnao.ru/chto-posmotret/

https://gonao.ru/

https://www.russiadiscovery.ru/tours/chumovye-vykhodnye-v-arktike/

https://www.russiadiscovery.ru/news/vebibar_nao_arktika_v_dvuh_chasah_ot_moskvy/