Сребърният пръстен на Русия. Архангелска област – Архангелск

Точната дата на основаването на Архангелск е неизвестна. От 16 век на това място се развиват търговията и навигацията. Шведите се опитали да го превземат. Иван Грозни решава да построи отбранителна крепост при нос Пур-Наволока. Годината на построяването на крепостта се отбелязва като дата на основаването на града. Архангелск винаги е бил от стратегическо значение за Руската империя. Към началото на 20 век става най-голямото пристанище, както и център за дърводобивна промишленост. Тук е положено началото на руската ледоразбивна традиция. От Архангелск се отправяли научни експедиции, които прославили имената на Г. Я. Седов, Ф. П. Литке. Много забележителности на града са свързани с усвояването на Арктика.

Исторически места и музеи

Соловецко подворие

Соловецкое подворье

Знаменитото Соловецко подворие е уникален църковен комплекс, построен през 16-17 век, когато градът все още е бил крепост. Соловецко подворие е не само великолепие на архитектурата, но и съдържа свещени реликви. Тук се намират икони и мощи на св. Николай, св. Матрона, св. Петър и Феврония, апостол Яков.

Архангелски областен краеведчески музей

Музеят е открит през 1837 г. по разпореждане на Император Николай I. Целта на неговото създаване е да запознае пристигащите в пристанището на Архангелск чуждестранни търговци и индустриалци с техническите постижения на Русия. По-късно се появява етнографска експозиция. Музейната колекция се помещава в сграда от 17-18 век – Архангелския гостинен двор.

Тук са събрани документи и предмети, разказващи за историята на Архангелск от момента на основаването му до наши дни. Отделна експозиция е посветена на историята на руския флот и научните експедиции до Антарктида. Сред експонатите на музея са: Евангелията на Тяпински от 1570 г., предмети от зимуването на Вилем Баренц, лични вещи на Петър I, Царевна София, М. В. Ломоносов и др.

Имение на Е. К. Плотникова

Къщата на Е. К. Плотникова украсява Архангелск от края на 18 век. Тя нееднократно е била преустройвана. Сегашният вид на сградата е резултат от реконструкцията й от началото на 20 век.

От 1994 г. в нея се помещава Музеят на изящните изкуства. В реставрирания интериор от 18-20 век е представена експозицията на руски художници: Брюлов, Айвазовски, Серов и др. Залите с боядисани тавани и антични мебели разкриват културата и бита на стария Архангелск.

Крайбрежието на Северна Двина

Крайбрежието се простира във формата на шесткилометрова подкова от моста до устието на река Кузнечиха. Тук се намира всичко, свързано с историята на Архангелск: средновековна къща за гости, дървени сгради, църкви, морски съдове.

До моста е разположен Архиерейският дворец, построен през 1792 година. В сградата, построена през 1832 г. се помещава Архангелският технически университет. При централния вход е издигнат паметник на Ломоносов.

Храм „Успение Богородично“

На хълма в началото на 17 век. е била издигната дървена църква „Успение Богородично“. Съществува легенда, че през 1631 г. крадец се опитал да влезе в храма през прозореца. Но рамката се свила и злодеят не се измъкнал от хватката докато вярващите не прочели молитва за неговото спасение.  В края на 19 век храмът е изцяло обновен. Високата камбанария служила като фар за корабите, пристигащи в Архангелск. Църквата „Успение Богородично“ е уникална с интериорната си декорация, със стенописите си, фреските са на основата на византийските традиции на Гърция и Сърбия от 15-16 век. Стените на храма предават основните евангелски събития, посветени на Исус Христос и Богородица.

Храмът „Вси Светии“

Храм Всех Святых

Храмът „Вси Светии“ е стара църква, построена през 1840 г. на канала Обводни в Архангелск. В църквата се намира иконата на Свети Николай, Тихвинската икона на Богородица и иконата на Радост на всички скърбящи.

Църква на Мартин Изповедник

Светинята на Руския Север е издигната на остров Соломбала в началото на 19 век. Известна е със своите чудотворни икони. Молещите се на иконата на Богородица «Скоропослушница» вярват в нейната чудотворна сила. Хората се молят за избавяне от недъзи. Не по-малко почитана е иконата «Избавителница», дарена от Николай II на флота. Много икони в църквата са причастни към духовната история на Руския Север. Тук е изображението на Серафим Саровски, изписано от монахини. Серафим Саровски е изобразен на молитвен камък, където светецът се е молил на Бог 1000 дни и нощи.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ОКОЛНОСТИТЕ

Новодвинската крепост

Първият каменен бастион в Руската империя е издигнат в началото на 18 век. Петър I заповядал да се укрепи пристанището на Архангелск по време на Северната война, поради опасността градът да бъде превзет от шведите. При завършване на строителството през 1714 г. цитаделата е призната за едно от най-добрите укрепления не само в Руската империя, но и в Европа. Бастионът е играл важна роля за възпиране на англо-френските войски.

Храм „Сретение Господне“

Каменната църква „Сретение Господне“ в Заостровие е една от двестате църковни сгради в Русия, които никога не са затваряли вратите си за енориашите. Това се случва благодарение на смелостта и дълбоката вяра на енориашите, запазили църквата, построена в началото на 19 век. В близост до каменния храм е запазена малка деветкуполна дървена църква от края на 17 век.

Музей на руската архитектура «Малые Корелы»

На територия обхващаща около 140 хектара се намират десетки дървени сгради, принадлежащи към различни епохи и стилове. Музеят на открито представлява паметници на дървената архитектура, донесени от различни райони на Архангелска област.

Източник: https://kudarf.ru/szfo/arhangelskaya-oblast/arhangelsk-dostoprimechatelnosti.html