СКРОМНО, НО ДОСТОЙНО СЕВЛИЕВЦИ ОТБЕЛЯЗАХА 75-ГОДИШНИНАТА ОТ ДЕНЯ НА ВЕЛИКАТА ПОБЕДА

Поради създалата се епидемична обстановка тази година честването на 9 май в Севлиево премина без официално тържество, което по традиция се провежда в чест на празника в парк „Казармите”. Не се състоя и традиционният за града поход „Безсмъртен полк”, както и предвиденият за 8 май концерт с руски военни песни на прекрасната изпълнителка Саня Табакова.

В навечерието на празника по инициатива на Валентина Георгиева представителите на руската диаспора в града събраха лични средства и изцяло обновиха паметника на двамата червеноармейци Николай Болдырев и Максим Щербин, погребани в стария гробищен парк. Очакваме в най-скоро време официално откриване на обновения паметник с представители от Руското посолство.

По инициатива на ръководството на Общинско движение „Русофили” по случай празника бяха почетени петимата останали живи ветерани от Севлиево и околните села. Те получиха скромни пакети, поздравителни картички, червени карамфили и Георгиевска лентичка като символ на Победата.  Нашият жест на почит и признателност зарадва до сълзи ветераните, чиято младост е преминала по бойните полета във втората фаза на Втората световна война. В навечерието на празника ветераните получиха и Грамоти от Български антифашистки съюз.

Петко Събев

Йонко Цонев

Преди броени дни бяха обявени и резултатите от Международния конкурс за рецитатори на руски език, посветен на 75-годишнината от Победата и организиран от Представителството на Россотрудничество в България. Деветокласникът от Севлиево Денис Богданов се класира на Първо място със стихотворението на Роберт Рождественский Баллада о красках. В конкурса се включиха представители от България, Русия, Беларус, Молдова, Туркменистан, Корея и Франция. Това е третото постижение на Денис в областта на рецитаторското изкуство на руски език. Зад гърба си той има две първи места в Националния конкурс за рецитатори на руски език, който се организира ежегодно от Руски културно-информационен център в България.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Наташа Колева