Протест против превръщането на храм „Света София“ в Истанбул в джамия

На 24 юли 2020 г. членове на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на НД „Русофили“ участваха в протест, организиран срещу решението на ръководството на Република Турция да превърне отново катедралния храм „Света София“ в Истанбул в действаща джамия. Протестът, организиран пред черквата „Света София“ в София се проведе в деня, в който се състоя и първата (4 часова) мюсюлманска служба в Истанбулския катедрален храм.

От името на организаторите Димитър Иванов прочете становище на Светия Синод и декларация „Сердикийски събор за защита на християнството“.

„Обръщаме се към всички държавни власти, духовни власти в християнския свят да сторят необходимото за преодоляване на този инцидент. Нашето искане е едно – отмяна на това решение. Нашето дело е право. Ние ще успеем.“, се казва в декларацията.

В словото си членът на Националния съвет на Движението Георги Димов заяви: „Наша национална кауза е да защитаваме храма в Истанбул – най-големия християнски православен храм, едно от чудесата на света. Когато Юстиниан го строи той е казал „Надминахте Соломон!“ Днес този храм го обричат на поругание! Днес ние виждаме как се води геополитическа война срещу православието! И ние трябва да се изправим като горди българи и да кажем, че сме православни, че обичаме своята история и своята държава и че ще се борим за своя суверенитет, пък бил той и конфесионален, църковен!“

Слова произнесоха и Зорница Илиева и Велислава Дърева.

Присъстващите на протеста се подписаха в подкрепа на Декларацията.