Протест под надслов „БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКА ВОЙНА С РУСИЯ”

Днес в София пред храм-паметника „Александър Невски” се проведе протест под надслов „България не иска война с Русия“. Протестиращите изразиха своята позиция по повод едноличното решение на министър-председателя в оставка Кирил Петков да изгони 70 служители на Руското посолство. Присъстващите изразиха своята подкрепа към руския народ и към Русия.

Мероприятието беше организирано от партиите „Русофили за възраждане на Отечеството” и „Възраждане”, от Национално Движение Русофили и СРБ – Съюз Русофили България.

Протестът беше открит от Николай Малинов – председател на Национално Движение Русофили и на партия „Русофили за възраждане на Отечеството”, Цвета Галунова – член на парламентарната група на ПП „Възраждане” и Максим Суворов – председател на СРБ – Съюз Русофили България.

Николай Малинов обясни смисъла, който се влага в надслова „България не иска война с Русия“. Организаторите не искат военният конфликт, след като приключи в Украйна, да се разширява в Европа и на Балканите. А действията на премиера водят именно към война. Той напомни как преди година, когато казвахме, че войната предстои, ни смятаха за неадекватни и призова обществеността да обърне внимание на опасността конфликтът да се прехвърли на Балканите и в България, ако агресивната военната реторика на българските управляващи продължи.

Според Николай Малинов, след приклюване на специалната военна операция в Украйна Америка, която е превърнала Европа в свой слуга, иска да превърне Източна Европа и България в новото поле на военно действие срещу Русия.

Той изрази своето удовлетворение, че на днешното мероприятие стоят рамо до рамо редица патриотични организации.

Към присъстващите се обърнаха такива български политици и общественици, като проф. Нако Стефанов – председател на Национално движение за мир, д-р Радко Ханджиев – председател на правозащитната неправителствена организация Гражданско сдружение Асоциация на данакоплатците в България”, Антон Сираков – председател на партия „Нова сила”, ген. Димитър Шивиков, Минчо Минчев – председател на партия „Нова зора“, Атанас Панчев – издател на в-к „Квантов преход“ и други.

Всички те отправиха призив държавата да поддържа нормални отношения с Русия, а експулсирането на дипломатите определиха като безпрецедентни и заплаха за добрите отношения, като стъпка към късането на дипломатическите отношения между двете страни. Постъпката на Кирил Петков беше определена като зловредна за страната ни.