Протест „За защита на Конституцията и правото на информация“

Днес, 07.02.2023 година, във връзка с Регламента на Съвета на Европейския съюз от 27 януари т.г., който забранява на всички доставчици на аудио-визуални услуги да излъчват на територията на ЕС телевизионните програми НТВ/НТВ Мир; Русия 1; РЕН ТВ; Първи Канал, пред сградата на Европейската комисия в София се проведе протест под надслов „За защита на Конституцията и правото на информация“. Стотици хора се събраха въпреки минусовите температури.

Протестът беше организиран от редица партийни и обществени организации.

Организаторите заявиха, че спирането на руските телевизии е грубо погазване на права и свободи, гарантирани и от Конституцията на Република България и от Хартата за основните права на Европейския съюз!

Беше обявено, че започва подписка, подкрепяща възстановяването на излъчването на спрените руски телевизии „Аз съм против спирането на Първи канал, Русия 1, НТВ Мир, Рен ТВ“. Всички желаещи могат да я подкрепят в офиса на Национално Движение Русофили в София от понеделник до петък от 11:00 до 17:00 часа.

Подписката може да бъде свалена от ТУК

Попълнените бланки се изпращат на адрес: гр. София, ул. „Г.С. Раковски“ 108, получател: НДРусофили.

Участниците в митинга излязоха с декларация, която беше предадена н Европейската комисия.

Следва текстът на декларацията:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Ние, представителите на протестиращите граждани, които настояваме за възстановяване на неправомерно отнетите човешки права, гарантирани ни от „Всеобща декларация за правата на човека“ на ООН, „Харта на основните права на Европейския съюз“, чл. 7 от Договора за ЕС и Конституцията на Република България, решително протестираме срещу противозаконните Регламенти на Европейския съюз, с които се ограничава достъпът ни до алтернативна информация, предоставяна ни от руските телевизионни програми: НТВ/НТВ Мир; Русия 1; РЕН ТВ; Първи Канал.

Обръщаме се към Eвропейската комисия:

Уважаеми Председател на Европейската комисия,

Загрижени сме, че приетите от Европейския парламент регламенти № 833/2014 и № 879/2022 е произвол и фрапиращо нарушение на правото ни „Да отстояваме своето мнениеда получаваме и да разпространяваме информация и идеи без намеса на публичните власти и независимо от границите“.

Това е престъпен по същество акт, който драстично нарушава основополагащите принципи и ценности на Европейския съюз.

Решително настояваме Европейската комисия незабавно да започне процедура за възстановяване на изконните ни човешки права, гарантирани в чл. 19 от Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, чл. 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз, чл. 6 от Договора за ЕС и Конституцията на Република България.

От Митинга