Поздравление до русофилите в България

Коледно и новогодишно поздравление

на ИБ на НС на НД „Русофили“

до русофилите в България

Скъпи русофили,

Скъпи братя и сестри,

 

Преди дни посрещнахме Коледа така, както повелява Българската православна църква. Готвим се след няколко дни да отпразнуваме Новата 2023 г. На 7 януари ще изпратим горещи поздрави за Рождество Христово на нашите старостилни братя и сестри християни.

Днес ни е трудно да пожелаем просто традиционните здраве и успехи. Днес ни е невъзможно да извадим пожеланията си от конкретния политически контекст.

Свидетели сме на събитие, под знака на което мина практически цялата година. Събитие, което раздели света на „до“ и „след“.

На 24 февруари едно разделение се превърна в пропаст. Пропаст между русофилите – съвременните антифашисти и русофобите – съвременните фашисти. За нас пропастта е между свят, претендиращ за светлина и справедливост и свят, олицетворяващ тъмнината.

Войната, която се води на територията на Украйна като всяка война има за основа най-напред духовни причини. Политическите, социалните са само външна обвивка. И така както „душата“ на Руско-турската война от 1877-78 г. бе спасението на българите от вековно робство, така и мотивът на започналата на 24 февруари 2022 г. СВО бе освобождаването на рускоезичното население от съвременните фашисти – русофобите, които властват на територията на Украйна.

Всяка война рано или късно свършва и днес за нас е много важно да изберем на коя страна сме.

Желанието „всичко да свърши скоро“ – не трябва да е желанието „да бъде както преди“. Не ни трябва еднополюсен свят, основан на високомерие, нагон за господство и двойни стандарти. Искаме свят на равноправие и взаимно уважение между народите. Искаме свят, който приема, че „Бог не е в силата, а в правдата“ (Александър Невски).

Вярваме, братя и сестри, че изпитанията, на които сме подложени, ще родят кълновете на един нов и благословен свят, стремящ се и създаващ любов!

Бъдете силни и нека надеждата в този по-добър свят да крепи душите ни!