Откриване на паметника на ген. Брок в Пазарджик

Посланикът на Руската федерация у нас Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова и зам.-кметът на община Пазарджик Петър Петров откриха бюст-паметник на героя от Руско-турската война ген. Николай Брок, който е освободил преди 143 години 20-хилядния тогава Татар Пазарджик.

Руският посланик откри паметник на ген. Брок в ПазарджикНовиниИнформация

На тържественото откриване на паметника на руския освободител бяха бившият президент Георги Първанов, кметът на Пловдив Здравко Димитров, почетният консул на Русия Георги Гергов и много граждани. Церемонията, в чест на героя от Руско-турската Освободителна война генерал Николай Брок, започна с приемането на почетния караул от генерал Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Руският посланик откри паметник на ген. Брок в ПазарджикНовиниИнформация

Приветствие отправиха действащи военнослужещи, ветерани от запаса и детски отряд. Освобождението на България е общо дело, заяви в приветствието си Посланик Митрофанова. Тя допълни, че Русия никога не е била заплаха за България и винаги е работила българите сами да определят съдбата си.

Монументът бе осветен от пловдивския митрополит Николай. Паметникът е проектиран от арх. Николай Младенов, барелефът е дело на известния скулптор Спас Киричев. Средствата за  изграждането на паметника са дарени от инж. Георги Делчев, местен бизнесмен. Най-новият монумент в областния град е разположен в началото на бул. „Стефан Стамболов“.

Източник:

https://www.monitor.bg/bg/a/view/ruskijat-poslanik-otkri-pametnik-na-general-brok-v-pazardjik-277173

https://www.marica.bg/region/pazardjik/ruskiqt-poslanik-otkri-pametnik-na-gen-brok-v-pazardjik

.