Оливър Стоун за информационната война, разгърната срещу Русия

Известният американски режисьор Оливър Стоун смята, че се води  „война“ срещу Русия и САЩ трябва да прекратят тази кампания. Стоун, който е заснел запомнящи се филми за Владимир Путин, Фидел Кастро, Уго Чавес, често е критикуван в САЩ за това, че неговите филми изпадат от американския мейнстрийм и се правят със симпатия към политиците, срещу които се противопоставя американският елит .

Оливър Стоун е дал онлайн интервю за The Washington Post, за да коментира своите нови  мемоари „В търсене на светлината“, в които описва трудното си детство, войната във Виетнам и кариерата в киното.

Режисьорът е засегнал темата за руско-американските отношения, подчертавайки, че информационната война срещу Русия е започнала от САЩ след известната реч на Владимир Путин  на конференцията в Мюнхен през февруари 2007г. Според Стоун, в действителност няма доказателства за руска агресивност, а тази агресивност всъщност идва от силите на НАТО, които „са обградили Русия и които даже заобикалят Китай“.

„Това е крупен раздел на (американската) политика. Огромен. От голямо значение“, – обяснил режисьорът, добавяйки, че Америка трябва да промени гледната си точка за отношенията с Русия, тъй като „ние все още се стремим да бъдем единствената сила в света, контролираща ситуацията, обаче, ние не можем да продължаваме да вървим по този път, тъй като това е самоубийствен път.“

„Америка, в безумието си по някаква причина смята, че Китай и Русия са врагове. Аз не вярвам в това, – продължил режисьорът в друга част от интервюто. – Аз разглеждам Русия и Китай като наши велики партньори в битката срещу изменението на климата, с които можем да отидем в бъдещето.“

Оливър Стоун е признал, че през декември миналата година се е ваксинирал с руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“ и е изразил оптимизъм по този повод. „Бях ваксиниран, да. Чувал съм много хубави неща за руската ваксина“, – казал 74-годишният носител на „Оскар“ в интервю за Асошиейтед прес.

Източник:

https://vseruss.ru/novosti/mir-2/Oliver-Stoun-zayavil-o-razvyazannoj-protiv-Rossii-informatsionnoj-vojne-68184