Николай Малинов: Съществува разлика между това какво мисли българският народ и какво мисли избраното ръководство на страната

Председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов

„Относно въпроса как българското общество реагира на ситуацията в Украйна: трябва да се каже, че Путин се ползва с най-голяма подкрепа в българското общество, в сравнение с всички останали лидери на европейски страни и страни от НАТО.

Така че в тази връзка, според мен, е необходимо да се прави разлика между това какво мисли българският народ и какво мисли избраното ръководство на страната. И в тази връзка тъжният факт е, че мнението на хората се разминава с мнението на ръководството. Съвременните технологии на изборите, като цяло, наложени от Запада на народа ни със сила, не позволяват русофилските настроения на хората да бъдат отразени в действията на ръководството. Разбира се, и занапред ще се стараем да продължим да полагаме усилия настроенията на хората по някакъв начин да се отразяват в дейността на депутатите и ръководството на страната.

Относно реакцията на България към забраната на Лавров да премине през нашето въздушно пространство и той да изпълни своята дипломатическа мисия – да проведе преговори в Сърбия – бих я нарекъл кощунствена бездарност от страна на българските ръководители. В тази връзка вече излязохме с декларация, с която осъждаме това решение на България.

Защото именно тези, които подкрепят военния метод за разрешаване на конфликта, пречат на дипломата Лавров да се занимава с най-важното, според мен, в това отношение с търсене на дипломатически път за развитие и уреждане на отношенията както с отделните страни в света, в това число със страните в Европа, така и с Европа като цяло, и въобще с търсене варианти на различни дипломатически платформи, да развива всичко това добро, което би могло да бъде основа за взаимноизгодно сътрудничество и в духовната, и в културната, и в икономическата, и във всяка област на взаимоотношенията.

Аз, разбира се очаквам, че ще последва съответна твърда реакция от страна на Русия, което не е в интерес нито на българския, нито на руския – на нито един народ в света, но логиката на събитията, сега у нас е такава, тежка е и ние ще работим и ще създаваме, и ще се опитваме да изграждаме отношения в тези не леки, а трудни времена.”

Автор: Елизавета Антонова, журналист-международник

източник: interaffairs.ru