Нижний Новгород – 800 години история

През 2021 г. Нижний Новгород, един от най-старите руски градове, празнува своята 800-годишнина. През Средновековието е бил крепост, която защитавала границите на Русия от набезите на татарите. През 16-ти век тук се появил един от най-големите панаири в страната, а през 19-ти век градът се превръща в един от основните индустриални центрове на Русия.

Изглед към църквата „Казанската икона на Божията майка“

Основателите на града

Храм „Свети Алексий“ в Благовещенския манастир

Тук през XIII век се появяват дървени и земни укрепления. Първата каменна крепост е построена през 1370-те години. Сегашният каменен Кремъл с 13 кули е издигнат по заповед на Василий III през 1508 г. Строителството е ръководено от италианския архитект Пиетро Франческо. През цялата история тази крепост никога не е била превземана.
Към 16 век Нижний Новгород се превръща в основен търговски център. Първият панаир в близост до града се появява през 16 век. Тогава той се намирал в стените на Макариевския Жълтоводски манастир. В него са участвали търговци не само от цяла Русия, но и от Европа и Азия. Тук се продавали сибирски кожи, шведски оръжия, индийски перли и китайски фаянс.

Изглед към града

Зачатиевската кула на Нижни-Новгородския Кремъл при залез

Часовниковата кула на  Нижни-Новгородския Кремъл

През почти цялата си история градът е бил един от най-големите индустриални центрове в Русия. Още през Средновековието тук са ремонтирани и строили кораби, които са плавали по Волга. През 19 век повече от 50% от руското брашно е произведено в Нижний Новгород. В книгата „Очерци за индустрията в Нижний Новгород“, публикувана през 1896 г., се казва: „В Руската империя няма нито един ъгъл, където брашното от Нижний Новгород да не се предлага за продажба, особено в мелниците на Башкиров е много популярно в чужбина, а един от основните потребители на брашно от Нижний Новгород в чужбина е Париж.“

Фрагмент от стената на Нижни-Новгородския Кремъл

Изглед към града

Църквата „Сергий Радонежский“

 

През 1896 г. градът е домакин на XVI-та Всеруска индустриална и художествена изложба, която става най-голямата в Руската империя. Бил показан първият руски автомобил, за първи път били пуснати електрически трамваи и фуникуляри.

Нижни-Новгородският Кремъл

Нижни-Новгородският Кремъл се счита за едно от най-съвършените средновековни укрепления. През цялата история никой не е успял да превземе крепостта. Именно при стените на Нижни-Новгородския Кремъл през 1612 г. Кузма Минин събира народното опълчение за борба с нашествениците. Според легендата, някъде дълбоко в подземията на Нижни-Новгородския Кремъл е скрита известната библиотека на Иван Грозни, която баба му е донесла от Византия.

Чкаловското стълбище

Един от основните символи на Нижний Новгород се състои от 560 стъпала. Стълбището е издигнато през 1949 г. от архитектите Александър Яковлев, Лев Руднев и Владимир Мунц. Стълбището води надолу към лодката „Герой“ – паметник на моряците от Нижний Новгород. Този кораб участва в Гражданската и Великата Отечествена войни. На площадката е поставен паметник на пилота Валерий Чкалов, извършил първия директен полет без спиране през Северния полюс от СССР до САЩ.

Възнесенският събор на Печорския Възнесенски мъжки манастир в гр. Бор

През втората половина на XVII век в селата на Нижни-Новгородската губерния се появява специална техника за изрисуване на дървени предмети. Те били украсявани с флорални орнаменти в три цвята: черен, червен, златен. Готовите продукти били донасяни за продажба в голямото търговско село Хохлома.
Предметите се продавали на известния панаир в Нижний Новгород, изнасяни са в Европа и Азия. Поръчки за произведенията на Нижни-Новгородските майстори са правени от руски аристократи и членове на императорското семейство.

Друг известен занят в района на Нижний Новгород се заражда в Городец и близките села. Местните жители украсявали своите чекръци с резби и вложки от различни видове дърво. През втората половина на XIX век те започват да рисуват  ярки флорални орнаменти, изображения на коне и птици. И понякога жанрови сцени – празници, лов и др.

Източник:

https://www.culture.ru/s/nizhnij-novgorod/