Недопустимо е България да бъде въвличана в манипулации на историческите факти с тежки последствия за достойнството ни

 

Декларация

на Националоно движение „Русофили“ – Варна

 

Ние, българските русофили от Варна – град и област, декларираме нашето остро несъгласие с позорящия историята документ, който е подписала министърът на външните работи на Бойко Борисов Екатерина Захариева.

Смятаме, че тя, както и цялото правителство на Борисов, са отвратителни манипулатори на исторически факти.

Смятаме, че е абсолютно недопустимо България да бъде въвличана в подобни манипулации с тежки последствия за достойнството ни.

Смятаме, че героичната и основна роля на народите от СССР и Червената армия за победата над хитлеро-фашизма по целия свят в периода 1939-1945 г. е неоспорим исторически факт. Знаем, че следвоенното разделение на света на сфери на влияние е обща позиция на страните от антифашистката коалиция – САЩ, Великобритания и СССР. Смятаме, че  Победата във Втората световна война на десетките народи – 62 държави на три континента, беше възможно заради общите усилия и огромните човешки жертви на Съюзниците, като коалиция, и преди всичко на огромната саможертва на съветския народ и неговата  Червената армия.

Смятаме, че като част от антифашистката коалиция в последната година на Втората световна война България днес се радва на своята свобода и мирно небе, както и се нареди и сред миротворческите държави на Европа!

Отърваването на България от зависимостта на Хитлер и античовешката идеология на нацизма благодарение на героичния подвиг и жертвата на над 18 000 български войници и офицери, както и на победата на Червена армия над „кафявата чума”, не може да бъде заличавана с една нефелна „декларация“.

Настояваме за незабавна оставка на министъра на външните работи Екатерина Захариева (България да преразгледа позицията си и премахне подписа си от Декларацията), както и за публично извинение от министър-председателя Б.Борисов.

Градски и областен председател на НД „Русофили“ Варна
Албена Шавел