На 10 юни Софийската филхармония посреща трима забележителни музиканти

Световнопризнатият френски цигулар Теди Папаврами и младите руски надежди Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев гостуват на Софийската филхармония

           На 10 юни Софийската филхармония посреща трима забележителни музиканти. Виртуозният френски цигулар Теди Папаврами ще представи Третия концерт за цигулка на Сен-Санс. Младата надежда на руската музика Абисал Гергиев, син на суперзвездата Валерий Гергиев,  ще бъде солист на Концерта за пиано от Скрябин. Диригентът Заурбек Гугкаев допълва програмата с любимата на всички увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ от Чайковски. Програмата е част от цикъла „Потомци – следовници“ на фестивала „Софийски музикални седмици“.

Безброй са наградите, които печели Теди Папаврами в дългата си кариера, започнала на 5 г.одишна възраст. Френският цигулар от албански произход е обявен за „дете-чудо“, започнал да концертира на 8 г., а на 15 завършил Парижката консерватория с първа награда по цигулка.       След като получава няколко награди (лауреат е на Международните конкурси „Рудолфо Липицер” в Италия и  „Сарасате”   в Памплона, удостоен е от SACEM  с наградата „Джордже Енеску”) започва международната му кариера. Папаврами е концертирал в цяла Европа, Южна Африка, Турция, Япония, Израел с известни оркестри като Симфоничния оркестър на Баварското радио, Бамбергските симфоници, Оркестъра на Париж и на Френското радио, Филхармоничните оркестри на Монте Карло и Лиеж, Симфоничния оркестър на Полското национално радио и др. Свирил е под палката на прочути диригенти като Курт Зандерлинг, Антонио Папано, Кристофър Хогууд, Армин Джордан, Емануел Кривин, Жан-Клод Казадесю и др. Освен забележителен изпълнител, Теди Папаврами има и други арт-увлечения. От 2002 г. е официален преводач на френски език на  произведенията на албанския писател-десидент Исмаил Кадаре за издателство Fayard. Като актьор-аматьор е поканен да участва във френския телевизионен мини-сериал „Опасни връзки” в партньорство с Катрин Деньов, Настася Кински и  Рупърт Евърет (2003). Дебютната му автобиографична книга „Фуга за соло цигулка“ е издадена през 2013 г. в комплект с  6 компактдиска с негови записи. Папаврами свири на инструмент, изработен специално от лютиера Кристиан Байон.

Талантливият пианист Абисал Гергиев, син на суперзвездата Валерий Гергиев,  започва заниманията си с музика на четири години. През  2019 завършва Средната специална музикална школа при Държавната консерватория „Н.А.Римски-Корсаков” в Санкт Петербург в класа на Александър Сандлер. Сега е студент в Музикалната консерватория в Бостън.  Дебютът му на концертната сцена е със Симфоничния оркестър на Мариинския театър под диригентството на баща му при откриването на Северно-Осетинската филхармония през 2016. Участва във фестивала „Лицата на съвременния пианизъм” в Санкт Петербург. Свири в Музикалния театър в Базел. През 2018 открива със солов концерт Музикалния фестивал в Микели, Финландия. Често изпълнява като камерен музикант в Санкт Петербург и Москва творби от Моцарт, Бетовен, Шуман, Брух. Често си сътрудничи с диригента Заурбек Гугкаев – негов братовчед по бащина лиия.

Заурбек Гугкаев завършва Санкт Петербургската консерватория през 2011, където се обучава в класа по оперно-симфонично дирижиране на проф. Леонид Корчмар. Работи с различни оркестри в Санкт Петербург като Държавния академичен симфоничен оркестър, оркестрите на Капелата и Детската филхармония, дирижира в Мариинския театър творби от класическия европейски репертоар („Сватбата на Фигаро” и „Вълшебната флейта” от Моцарт, „Севилският бръснар” от Росини) и руската оперна класика („Евгений Онегин” и „Йоланта” от Чайковски, „Златното петле” от Римски-Корсаков), както и симфонични концерти. Под негово диригентство в последните сезони на Мариинския театър са премиерите на „Идиот” от Мечислав Вайнберг, „Казаци” от Леонид Клиничев, „Историята на Кай и Герда” от Сергей Баневич, „Дневникът на Ане Франк” от Григорий Фрид, „Записки на един луд от Юрий Буцко, „Не само любов” от Родион Шчедрин. Талантливият музикант също дирижира концертни изпълнения на опери в абонаментите на Академията за млади певци и спектакли на сцената на Владикавказкия филиал на театъра.

 

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.