Националният интерес на България е свързан с Русия

По случай 12 юни, Деня на Русия, Национално Движение Русофили и Руски клуб – София, с подкрепата на ръководството на Представителството на Россътрудничество в България организираха днес в Руския културно-информационен център в София кръгла маса на тема «Русия в зараждащия се многополюсен свят. Проблеми и перспективи».

В кръглата маса участваха български учени и представители на българската и руската общественост.

Гост на мероприятието беше Ръководителят на отдел «Култура и връзки със съотечествениците» при Посолството на РФ Анастасия Кабанова.

Директорът на РКИЦ Юрий Макушин поздрави присъстващите и им пожела ползотворна работа.

Младият историк, д-р Георги Димов, който беше и модератор на кръглата маса, отбеляза, че в света съществуват системни и терминални кризи и че днес живеем в терминална криза, когато светът се пренастройва. Днес хората живеем в преходно време и Русия, като империя, има своята роля, тъй като тя е наследница на Третия Рим, на Византия и тя няма друг път.

„Русия винаги е била велика империя и тя се е родила именно в Киевска Рус. Затова без Киев и без Украйна Русия не може да бъде империя. Това са нейни изконни територии, които са неделеми”.

Русия беше определена като Империя на православието. Ако Русия не се възроди, ако не се възроди православието, светът ще тръгне към една неолиберална революция, когато нациите не значат нищо, когато господстват корпорациите.

Д-р Георги Димов смята, че Русия трябва да развива меката сила, защото в противен случай не може да бъде империя. Защото тя трябва да построи един нов световен ред, където всички ще бъдат свободни, където ще съществуват национални държави. И добави, че исторически, цивилизационно, икономически България има само един път – с Русия.

Проф. Нако Стефанов смята, че светът върви по правилния път. Западът е в криза. От 24 февруари светът е многополюсен, еднополюсният свят свърши. „От това, колко бързо ще се реши въпросът в Украйна, зависи колко бързо ще започнат процесите на устойчивост на тенденцията на многополюсност” – добави той.

Проф. Нако Стефанов изрази съжаление, че в България все още я няма онази „ясна сила”, която би могла да излезе и да каже, че „България, първо, е страна-майка на православната цивилизация и че нашето място е там, където е нашата цивилизация” и призова присъстващите да създадат такава организация.

Д-р Радко Ханджиев каза, че тъй като днес се води информационна война, то ние преди всичко трябва да се постараем да разпространяваме истината. За да разпространяваме истината не само за Русия, но и за България, и за Западния свят, „трябва преди всичко да си уеднаквим понятията”. Например, за него Русия не е империя, а цивилизация.

Присъстващите на кръглата маса засегнаха и темата за образованието на българските ученици. Българските национални интереси са нарушени. В учебниците по история няма почти нищо за българската история, българските традиции. За Русия и Православието също няма нищо. Ето защо е необходимо да се извършва специална работа с младите хора. Битката за умовете и сърцата на децата, учениците и студентите е особено важна.

Когато Русия се връща на сцената с темата за православието, за цивилизационния код, когато се връща и пази суверенната демокрация и консервативния ред от този неофеодализъм, който съществува днес, трябва да се борим за идеи, за идеология. Всички присъстващи се съгласиха, че България е цивилизационно свързана с Русия.

Става дума не само за това, Русия да си възвърне позициите, но и България да си върне моралното и културно право в европейската цивилизация.

В края на конференцията беше решено проф. Нако Стефанов и д-р Радко Ханджиев да изготвят декларация от името на участниците в кръглата маса.