МНОГОПОЛЯРНОСТТА -Триадата на многополярността и нормалността на Русия

И така, какво предлага Русия на света, към което дори много от западния либерален анклав са готови да се присъединят? На този въпрос е отговорил Николай Малинов, гражданин на България, който има възможността да мери идеите за многополярност със своя, общоевропейска мярка.

Малинов припомнил триадата, която може да опише целите, преследвани днес не само от Русия, но и от други страни. Според него това е достойнство, силна държава и традиционни ценности.

«За тях опасността от Русия е една единствена. Тази опасност е духовна. Русия дава модела, който се противопоставя на привържениците на еднополярния свят. Този модел, който е универсален в целия свят. Той е универсален и за Китай, и за Африка, и за Латинска Америка. Това е моделът на достойнството. Ние защитаваме своята идентичност. Страдаме за защита на нашата идентичност, запазвайки своето достойнство. Русия защитава идеята за силна държава и идеята за традиционните ценности. И тази триада е просто непобедима. И привържениците на еднополярния модел няма какво да й противопоставят», – подчертал Малинов.

Въпреки че в същото време те се опитват да се борят с многополярността, като „отменят“ всичко руско, защото разбират по кой център на сила трябва да бъде нанесен удар днес. Ръководителят на „Русофили“ в България отбелязва, че, прикривайки се зад идеи за свобода на словото, те цензурират Първи канал или Общоруската държавна телевизионна и радиокомпания – принципите на свободата на словото не важат за тях. Те също така се опитват да „отменят“ руската култура, която не засяга въпросите на европейските свободи.

«Ако си за Пушкин и Чайковски, това не те засяга. Става въпрос за Моцарт, за Вагнер, за всички останали. Но всичко руско трябва да бъде изтрито от лицето на Земята, натикано в ъгъла» , – казал той.

В същото време е погрешно многополярността да се представя като движение изключително в подкрепа на Русия. Малинов припомнил, че българите от средите на привържениците на „Русофили” са преди всичко български патриоти. Те виждат борбата за многополярност като битка за своето достойнство, за своята политическа и културна идентичност. В България, по думите му, броят на привържениците на многополярността тепърва расте.

«Народът яростно се съпротивлява на хегемонията на Запада. Ще дам само един пример. Организираме мероприятия всеки месец. Едно от тях се проведе миналата неделя в четиридесет града. Този път имахме над 15 хиляди души …, по оценка на полицията. Централната телевизия съобщи, че десетки българи са излезли,за да протестират срещу войната на Путин в Украйна. Това ви е демокрацията. Но народът излиза. Той иска да бъде с Русия» – казал той.

Николай Малинов също така е изразил една изключително важна мисъл. Но тя може да се формулира само от представител на друга държава, тъй като в Русия битката за многополярност често се възприема изключително в контекста на конфронтацията между Русия и Запада. В същото време, през погледа на българин, Русия се бори не само за себе си.

«Бих казал следното: Русия е за нормалност. Защото състоянието на световната общност е ненормално, когато има санкции. Състоянието е ненормално, когато мирът и просперитетът, устойчивото развитие изобщо не се обсъждат на утвърдените международни платформи, създадени, за да живее човечеството в мир и просперитет. И от тази гледна точка, изразено с една фраза, какво предлага Русия на света, тя просто иска нормалност. Да няма санкции, да има нормален диалог, за да отстоява всеки своята идентичност, своята гледна точка и в спора да има консенсус», – отбелязал Малинов.

Тази идея е подкрепена от Константин Малофеев, който отбелязал, че дори в САЩ има „здрава част от истеблишмънта“ и тя би искала равнопоставено и многополюсно бъдеще за страната си:

«Тръмп е неин представител. И не че той е русофил. И дори не е „юдеофил“, предвид парите, за които е бил избран. Той е просто американец. Той просто иска Америка да бъде уважаван полюс в този свят. А не победен хегемон, който всички ще игнорират цял 21 век».

Източник:

https://tsargrad.tv/articles/bitva-dvuh-mirov-dugin-rasskazal-o-poslednem-shanse_791648