Легендарната Кехлибарена стая в Царско село

Безследното изчезване на скъпоценния декор от императорския дворец през Втората световна война е подходящо за сюжет на детективски роман. През 2003 г. стаята е напълно реконструирана.

Извънградската императорска резиденция в Царско село край Петербург поразява въображението със своята пищна красота и помпозност. А в двореца е имало кабинет, сам по себе си скъпоценност – така наречената Кехлибарена стая. От пода до таваните тя е била напълно декорирана с панели, декоративни елементи, пана и картини от кехлибар. Интересно, но кабинетът се появява още преди строежа на самия дворец – направен е от немски майстори и пруският крал Фридрих I го подарява на Петър I. Руските придворни архитекти и художници допълват и без това ослепителния декор.

След два века, по време на Втората световна, хитлеристките войници, окупирали Царско село, изнасят безценната стая заедно с други ценности от двореца, които руснаците не успяват да евакуират. Съкровищата изчезват безследно, ако не се броят няколко отделни намерени фрагмента, предадени на Русия през 2000 година.

Многобройните разследвания за местоположението на стаята не водят до нищо – най-вероятно е изгоряла. Но за юбилея на Петербург през 2003 г. стаята е реконструирана в най-малки детайли. Вижте само тази красота!

Източник:

https://bg.russiabeyond.com/travel/339126-kehlibarenata-staya-detaili