Как е устроена руската православна църква отвътре

Влизате в руска църква и не знаете какво има около вас? Сега ще ви разкажем!

По-рано писахме какви са архитектурните елементи в руските храмове. Давайте сега да погледнем какво има отвътре и как е устроено всичко в руската църква.

Притвор

На входа на храма най-често ни посреща преддверие, нещо като малка „информационна“, където често може да намерите информация за храма, разписание на службите, а също така има шалове и поли, които дамите могат да използват. Жените трябва да влизат в православен храм с поли и с покрити глави, а мъжете, напротив, трябва да свалят шапките си.

Притворът има и историческо значение – по-рано в православните църкви тук стоят каещите се, на които е забранено да влизат в храма. Днес точно в притвора или на входа на основната част на храма има църковен магазин, където могат да се закупят свещи, икони и кръстове, както и православна литература.

Средна част на храма

Основното пространство на храма е средната част. Ако храмът е голям, тогава най-вероятно той ще бъде разделен от колони на няколко „коридора“ – кораби или нефове. По стените може да видите стенописи с библейски сцени, а лицето на Господ Вседържител често е изобразено върху купола.

Кадилница

Още с влизането в храма сигурно сте усетили особена миризма. Това е миризмата на тамян – специална ароматна смола. Разпалва се по време на службата с помощта на въглени в кадилница – метално съоръжение с капак и вериги. Свещеникът обикаля с кадилницата целия храм, разнася дима и миризмата.

Икони

Те могат да бъдат посветени на различни светци, празници и библейски сцени, Богородица или Иисус Христос. Непосредствено пред иконата обикновено виси на вериги кандило с малка свещ.

Кандило и свещи

На пода пред всички икони има голям свещник „кандило“, където вярващите поставят свещи като допълнение към молитвата. Често те се молят за здравето и благополучието на роднини.

Традицията да се поставят свещи пред иконите е много древна, в раннохристиянските катакомби лицата на светеца не могат да се видят по друг начин, ако не се запали пред тях свещ. Днес купуването на свещ е малко пожертвование за храма.

Свещник за починалите

Във всяка църква ще намерите и квадратна маса с място за свещи. Тя обикновено стои пред изображението на Разпятието. Това символизира Голгота и тук вярващите палят свещи, като се молят за упокой на починалите им близки хора.

Поставка за икона

В центъра на храма, пред иконостаса, има специална поставка с икона. Иконите на това място се сменят, най-често те са посветени на текущи празници.

Клирос, певник

Възвишение (често отстрани на олтар), на което певците стоят по време на служба. Понякога има и два клироса отстрани.

Иконостас

Най-забележимата и красива част от храма е цяла стена с икони, която служи като преграда между средната част на храма и олтара. Иконостасът може да има от един до осем реда икони (най-високите иконостаси са характерни за бароковите църкви от XVII-XVIII век). Най-често в църквите има около четири редов иконостас.

  • Долният ред– (или както се нарича още „чин“) се казва „местен“. В средата са Царските двери, които водят до олтара на храма, затворен за обикновените вярващи. Отляво на Царските двери най-често е икона, изобразяваща Божията майка, а отдясно е тази на Иисус Христос. Втората икона вдясно е храмовата, посветена е на празник или светец, на който се кръщава и цялата църква.
  • Вторият ред се нарича деисусен, съдържа изображения на Христос, Богородица, Йоан Кръстител, двама архангели, а може да има икони на 12-те апостоли или някои особено значими светци.
  • В третия ред са икони, посветени на празниците, свързани със земния живот на Христос.
  • Други редове могат да бъдат посветени на старозаветните пророци, Светата Троица и праотците Адам и Ева.

Между другото, храмът може да има няколко иконостаса. Не се плашете. Тези, които са по-малки, се намират в двата края (кораба) на храма, тоест специални отделения, които в основното пространство са посветени на други празници или светци. Те обикновено са по-малки и разположени отстрани или в пристройки. В една църква може да има няколко такива – например в храма „Василий Блажени“ те са 11! Всеки има право на отделен купол. Говорихме за това в статията за външния вид на храма.

Царски двери

Централните врати в иконостаса се отварят само по време на служба. Те водят до престола (повече за това по-надолу). Там ходят само свещеници. Отстрани на иконостаса има още две врати – през тях могат да минават църковни служители, които „асистират“ на свещеника в службата, а също така една от тях може да води до ризницата, където се съхраняват одеждите за богослужението.

Олтар

Най-важната част от богослужението в храма се извършва в олтара, който се намира на възвишение (от лат. altus „висок“) зад иконостаса. Входът там е забранен за всички, с изключение на духовниците и благословените от тях членове на паството (жените могат да влизат в олтара само ако са станали монахини и със специалната благословия на свещеника).

В буквалния смисъл олтарът е жертвеник и в християнската традиция в него се принася Безкръвната жертва.

Престол

В средата на олтара, вече зад Царските двери, има свети престол – може да го видите само отдалеч, когато портите се отварят по време на службата. Престолът прилича на маса с еднометрова височина, покрита с два плаща – долен, който символизира плащеницата на Христос, и горен, символизиращ церемониалното облекло на Господа.

На престола лежат най-важните атрибути на службата:

  • Антиминс – изглежда като парче плат, на което е изобразен положеният в гроба Господ Иисус Христос, но всъщност това е една от най-важните части на храма. Този осветен плат (вид свещен документ), се издава на храма, когато е разрешено да се провеждат служби в него. Според православната традиция във всеки антиминс се съдържа частица от мощите на един от светиите.
  • Престолно евангелие в масивна богато украсена рамка. Изважда се по време на богослужението и от него се четат фрагментите, свързани с този ден.
  • Непрестолен кръст– с него свещениците благославят хората в службата, освещават водата и го дават на вярващите за целуване.
  • Лампада – тя се пали само по време на богослужение.
  • Дарохранителница– това е специален съд, в който се оставят и съхраняват Светите Дарове за причестяване на тези, които не са могли да направят това по време на службата, например болни и умиращи.
  • Дароносница– малко преносимо ковчеже, което свещеникът взема със себе си, когато отива да причасти някого извън храма. Светите Дарове от Дарохранителницата се поставят тук.
  • Мирница– това е съд със свето миро, който се използва за миропомазване.

Жертвеник

До престола има по-малка маса – на нея се приготвят по специален начин просфорен хляб и вино за литургията.

Седмосвещник

Специална лампа на висока стойка за седем свещи, обикновено поставена в олтара близо до престола.

Горно място

В близост до стената на полукръглия олтарен перваз има специално място, където е разположен епископският трон. По време на службата на него седи почетен епископ.

Реликварий

Също така в храма често може да има чудотворни мощи на светци. Те могат да бъдат в големи, богато украсени кутии под формата на ковчези или в малки ковчежета и по-големи кутии с мощехранителници (особено ако това са частици от мощите или дрехите на светци).

Източник:

https://bg.russiabeyond.com/culture/338885-kakvo-ima-otvytre-v-ruskite-carkvi