Исландски журналист се възхитил от формата на пресконференцията на Путин

Работещият в Москва исландски журналист Хаукур Хауксон, който е успял да разговаря с Владимир Путин по време на пресконференцията заявил, че не се страхува да похвали руския Президент и да критикува западните медии – според него Русия е поела правилен курс, но Западът просто греши по отношение на нея.

По време на годишната пресконференция на руския Президент Хауксон е казал на Путин, че всъщност на Запад мнозина „искрено обичат Русия“ и не трябва да се съди за отношението на обикновените европейци по изявленията на властите и медиите. Според него, BBC, CNN и исландската преса водят „голяма война“ лично срещу президента на Руската Федерация.

Той, също така, похвалил Путин за такъв формат като годишните пресконференции и директните линии с руснаците, по време на които се чува гласът на обикновените хора. „Това е уникално събитие в целия свят … Това е пряка демокрация, това е приземяване на лидера“, – казал Хауксон и предложил да се провежда подобно общуване не само с Путин, но едновременно с много световни лидери, например от Скандинавия.

Путин благодарил на журналиста за добрите думи и признал, че подобно нещо „рядко се чува“, а също така предупредил, че „ще си го получи от колегите“ и го посъветвал да „бъде търпелив“.

След пресконференцията Хауксон заявил пред РИА Новости, че се надява западните „президенти и канцлери, крале и кралици да практикуват демокрация по този начин и да се присъединят към Путин“. „Това е пряка демокрация с народа“, – подчертал той.

Според Хауксон, на Запад няма подобни формати. „Не на живо. Те идват (в студиото)“, – обяснил той.

Журналистът не се страхува да критикува западните медии. „Не се страхувам от нищо … Не работя за недружелюбна (към Русия) редакция и нашата политика не е като тази на Брюксел и не е западният мейнстрийм“, – уверил Хауксон.

Според журналиста, информационната политика на европейските медии, включително исландските, се влияе от Брюксел, тоест от щаб-квартирата на НАТО, тъй като Исландия е член на този блок. Следователно в медиите, дори в тази далеч от Русия страна, може да се намери малко положителна информация.

Руснаците трябва задължително да бъдат очерняни, за Русия само лоши неща“, – обяснил журналистът.

За себе си Хауксон разказал, че живее в Русия от 30 години – той пристигнал още през 1990 г., за да учи руски и тогава започнал да работи като журналист, така че добре си спомня събитията от тези години.

„Да, аз много обичам Русия … Смятам, че е добра държава, която върви по правилен път. Има проблеми, разбира се – кражби, корупция. Но как Путин промени страната – това, вероятно е уникално в най-новата история. Такъв колос, такава огромна територия … Просто аз мога да сравня 90-те години и днес. Западът се държи малко погрешно и спрямо себе си, и спрямо Русия“, – смята той.

В момента той работи с исландското радио ,,Сага“, а също така е и стрингер за други исландски медии. В публикациите си той се опитва да бъде обективен.

Разбирам, че в Русия има достатъчно проблеми, много проблеми – но ние приемаме неутрално всички страни“, – уверил той.

Източник:

https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Islandskij-zhurnalist-voshitilsya-formatom-press-konferentsii-Putina-65803