Инициативата „Три морета“ – такава, каквато е

20.07.2021, 09:29 Проф. Чавдар Добрев

/Поглед.инфо/ Пропагандираните и прикриваните цели

През последните месеци, наред със споровете около подготовката и провеждането на изборните кампании, в моя приятелски кръг продължава дебатът за инициативата „Три морета“.

Какво представлява инициативата, как се е родила, кой е кръстникът, каква е програмата, какъв характер носи – икономически, военен или просто геополитически? Има ли тя антируска насоченост и каква? Представлява ли полезен и амбициозен опит на САЩ и Полша за ускорено икономическо развитие на бившите социалистически страни и постсъветски републики, за преодоляване на изоставането им от Западна Европа? Ако мотивите са такава, какво прави сред участниците в инициативата държава като Австрия? Кои са подтиците на американците и поляците да се заемат с подобна трудоемка и скъпоструваща работа? Има ли гаранции, че американците (защото няма други, освен тях) ще хвърлят милиарди и милиарди долари, за да модернизират и преобразят икономически Източна и Централна Европа? Защо са се загрижили толкова за българския материален просперитет?

Западна Европа не забелязва ли, че се създава „съюз“ в „съюза“, че реализирането на обявените икономически и социални идеи ще ознаменува обособяването на нова (отделна) междудържавна общност в границите на ЕС?

Някои мои приятели смятат инициативата „Три морета“ за военен проект срещу Русия. Други съветват да изчакаме. Трети казват, че дори и да има рационално зърно в замисъла, инициативата ще се разпадне пред историческата (но и природната) даденост: Западна Европа и Русия са обречени на сътрудничество – Западна Европа не може да се развива пълноценно без руските природни богатства, както и напредъкът на Русия ще се забавя без вноса на западни технологии и иновации. За четвърти участието на България в „Три морета“ е историческа грешка. Според пети инициативата ще подсигури благоденствие в страната ни. Шести се примиряват с „неизбежното“.

Междувременно разбрах, че неотдавна и наши леви среди с по-либерални възгледи са дискутирали публично същността и облика на инициативата, солидаризирайки се с разбирането, че става дума за строго икономически проект, необходим и полезен за излизане на България от тоталната криза, която преживява. И толкова!

Този дух на дебата ме накара да проуча допълнително моменти от историята, характера и действията на „Три морета“.

Ще започна с това, че в настоящия момент за всеки българин е архиважно да бъде вярно информиран относно най-грандиозния проект в пространствата на Европейския съюз (от времето на неговото разширяване с приемането на прибалтийските постсъветски републики и бившите социалистически държави), наречен „Три морета“ („Триморие“). Не заради друго, а понеже нашата управляваща класа и медийната мрежа съзнателно акцентуват единствено върху икономическия профил на инициативата, върху това какви огромни ползи нашата страна ще извлече от нея, но спестяват истината, че тя, наред с икономическите ползи, съдържа главно геополитически и чисто военни проекции, които при дадени обстоятелства могат да застрашат сигурността и съществуването на всяка държава участник в „Триморие“ (в това число България).

Може да не съм съвсем точен, но си спомням, че фактическото присъединяване на България към инициативата се случи по време на посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ (края на 2019 г.), като след това диригентската палка пое президентът Румен Радев.

Инициативата „Три морета“ включва 12 държави от Източна и Централна Европа: Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния и България. Близка задача е Гърция да се присъедини към нея, в недалечна перспектива – включване на Украйна и Беларус (ако в Минск победи сега провеждащата се „цветна революция“). Териториално „Три морета“ обхваща една трета от площта и населението на ЕС, а опорните ѝ точки са Балтийско море, Черно море и Адриатическо море. Официален двигател на проекта е Полша, задкулисно – САЩ.

Има различни гледни точки, свързани с възникването на идеята за създаване на „Три морета“. По-разпространената версия гласи, че идеята се ражда след доклад на Атлантическия съвет на САЩ от 2014 г. за неравенството в развитието на Европа с направена констатация, че икономиката на бившите социалистически държави изостава значително от тази на Западна Европа.

Тази теза допада на президентите на Хърватия и на Полша – Колинда Грабар-Китарович и Анджей Дуда, и те още същата година проектират инициативата „Три морета“ с намерение да настъпят видими промени най-вече в транспорта, енергетиката и цифровите комуникации, във внедряването на новите технологии, в бизнес средата на страните участници от Източна и Централна Европа. Тук включват и взаимните научни и образователни изследвания.

Но конкретизирането на проекта става през 2015 г. с предложенията за създаване на Бизнес форум и Международен фонд за финансиране на съвместните проекти, получили легитимност на следващи форуми: в Букурещ през 2017 г. и в Любляна през 2018 г.

На срещата „Три морета“, проведена на 8 и 9 юни т.г. в София, президентите на страните участници разкриха – както се и очакваше – икономическите перспективи на инициативата, но не споменаха нищо за другите две нейни характеристики: геополитическата и военната.

Без да се поддавам на илюзии, ще изтъкна, че редица цели и задачи на инициативата от икономическо естество (както са представени в документите) изглежда да са изгодни за България. Смущаващото обаче е, че икономическата програма не е обезпечена финансово, липсва дори зачатък от финансово планиране, вместо конкретика – обещания!

По-конкретно. Инициативата обещава да се заеме с изграждането на стратегическа връзка между коридор „Север – Юг“ и коридор VIII, свързващ нашите пристанища на Черно море с Адриатическото крайбрежие на Албания. Да обезпечи връзка с пристанищата на Егейско море (което засяга също България). Да поеме задължение (по българско искане) да разшири подземното газохранилище в Чирен, да рехабилитира пътя Русе – Варна, да прокара тунел под прохода Петрохан, да построи магистрала между Бургас и Варна. Във връзка с финансирането на проекта е заявено, че България ще използва инструментите на ЕС, а също ресурси от Инвестиционния фонд на инициативата.

Само че дяволът е в детайлите, а те най-често са неприятни.

Какво скриват или недоизказват идеолозите на проекта „Три морета“?

Премълчават, че инициативата е реанимация на антируски военен проект на поляка маршал Юзеф Пилсудски от 20-те години на ХХ век. Тогава маршалът предвижда формирането на военен блок на държавите от Балтийско до Черно и Адриатическо море за противостоене на Съветския съюз. Военен блок, който ще милитаризира обединеното пространство и ще спомогне решително за прекъсване на връзките между Русия и Германия.

Всичко това, в съответствие със замисъла, е трябвало да доведе до обграждане на руската държава със „санитарен кордон“, който да отслаби, да ерозира нейната мощ. Накратко, става въпрос за градеж на масивна преграда между Западна Европа и Русия, както и за подготовка на война срещу страната на Съветите. Джордж Фридман директно пише за „полския блок“ – „от полската до турската граница“.

Новото начинание от първата четвърт на ХХI век – инициативата „Три морета“ – е насочена, подобно на проекта „Пилсудски“, също главно срещу Русия. Основната ѝ цел е не икономическа, а военна и геополитическа: „кохезия“ между военния потенциал на страните участници, модерно превъоръжаване, финансирано от страните участници, разширяване броя на американските военни бази, пълна координация на съюзническите армии при подготовката за война, превръщане на територията около Русия в епицентър на военно напрежение, поемане на част от задачите, които са изпълнявали контингентите на САЩ в Германия и Афганистан.

Логично е Русия да взема защитни мерки против блока „Три морета“, да разполага бойна техника и ядрени заряди, насочени и срещу България.

Инициативата „Три морета“, в контекста на провокирането на остри конфронтации с Москва, започва още от зародиша си да действа за прекратяване или рязко намаляване на енергийните връзки между Русия и ЕС. Идеолозите на инициативата – в областта на икономиката – най-определено говорят именно за опасността от руска енергийна агресия в ЕС и за готовността им да я премахнат! За това, че работят вносът на руски газ в Европа да бъде заменен с внос на американски втечнен газ.

В този план инициативата „Три морета“ до последно воюваше и воюва да бъде прекратен незабавно строежът на „Северен поток 2“ под претекст, че се накърняват интересите на Украйна и че прибалтийските държави ще бъдат шантажирани и държани под руска енергийна опека. Същевременно инициативата разпореди страните участници – представляващи една трета от ЕС – вместо руски газ, да импортират втечнен газ от САЩ, газ от Израел и Азербайджан.

И още. Подготовката на пристанищни бази, предназначени за американския втечнен газ, вече е в напреднала фаза. Под егидата на проекта „Три морета“ Хърватия се захваща да гради пристанище, което да приема кораби, превозващи втечнен газ от САЩ. Полша, която има LNG терминал, планира да изгради свой газов хъб въз основа на интерконекторните връзки. Сума сумаром, на страните участници в инициативата, ще им се наложи с ускорени темпове да внасят изключително американски втечнен газ, който е по-скъп от руския!

Следва

Източник:

https://pogled.info/svetoven/initsiativata-tri-moreta-takava-kakvato-e.132055