Имали ли са Романови и Рюриковичите роднинска връзка?

Впускаме се в отколешния дебат около този въпрос.

Да започнем с въпроса: защо изобщо в Русия има две династии? Това се случва, защото последният законен цар от Рюриковичи – Фьодор Иванович, и жена му Ирина Годунова не оставят наследник. А през 1598 г., когато Фьодор умира, няма законни наследници на трона. Иван Грозни – бащата на Фьодор, елиминира всички от фамилията Рюриковичи, които биха могли евентуално да предявят претенции към трона. Останалите му синове и наследници – Иван и Дмитрий, или умират, или са убити. Но не могат ли просто да изберат нов цар? Защо това е толкова важно?

Защо е важно Романови да имат роднинска връзка с Рюриковичи?

В Русия мисията на царя се смята за свещена. Той е помазан за цар, като се е заклел да пази своята земя и своя народ. Царството като политическа институция е създадено в Москва от великите князе. Те принадлежат на московския клон на династия Рюриковичи, която приключва със смъртта на Фьодор Иванович.

Настава династична криза и след смъртта на Фьодор през 1598 г. настъпват Смутните времена. Няколко царе управляват Русия за кратък период от време – Борис Годунов, Лъже Дмитрий I и Василий Шуйски. Само Шуйски, обаче, е Рюрикович и след смъртта му в Русия няма князе от тази династия, които да поемат трона. Остават само влиятелните болярски фамилии, служили на князете Рюриковичи, и новата династия е най-вероятно да се появи сред тях. Каквато и да е тя, трябва да има поне някаква връзка с предишната.

Но имат ли всъщност роднинска връзка?

Романови са стара московска болярска фамилия, започнала да служи на московските князе през XIV в. при Иван Калита. Те имат общ прародител с Рюриковичи – Фьодор Кошка („Котка“, очевидно прякор), който е прапрапрадядо на Иван III и на Роман Захарин-Кошкин.

Захарин-Кошкин, който дава първото си име на династията на Романови, ни е почти непознат. Споменават го само няколко източника. Той, обаче, е баща на двама много влиятелни хора. Дъщеря му Анастасия Романовна, първата жена на Иван Грозни и майка на последния московски цар от Рюриковичи – Фьодор Иванович. А синът му е боляринът Никита Романов, баща на Фьодор Романов и основател на династията на Романови. Фьодор Романов, който става патриарх на Русия под името Филарет, е баща на Михаил Фьодорович, първия цар от династията Романови.

Михаил Романов,Свободни източници

Оттам всичко е лесно: боляринът Никита Романов, основател на династията, е брат на съпругата на Иван Грозни Анастасия и е роднина и на Иван – той е негов зет. Михаил Фьодорович, първият Романов, и Фьодор Иванович, последният Рюрикович, имат общ прародител – Роман Захарин-Кошкин, който е баща на царица Анастасия и болярина Никита Романов. Така двете фамилии наистина имат родствена връзка.

Източник:

https://bg.russiabeyond.com/history/338239-romanovi-ryurikovichi-rodninska-vrazka