„За мой ужас открих, че страдам от русофилство“: във Финландия си спомниха за Руската империя

Във Финландско издание се сравнява икономическото положение на тяхната Родина в Руската империя и в Европейския съюз, като се дава безусловно предпочитание на първото.

Като част от Русия, Великото Финско княжество е имало много повече икономическа, правна и културна свобода, отколкото в ЕС.

До това заключение е стигнало Ilta-Sanomat, като подчертава, че при руското самодържавие всички споразумения са работили безупречно, в сравнение с настоящите „нестабилни“ споразумения.

В посочената медия те отбелязват, че, разбира се,  и при Русия е имало „още какво да се желае“, но това не  пречи да се направи недвусмисленият извод – Финландия определено не е страдала от липсата на основни права и свободи.

Авторът на посочената публикация дори самоиронично отбелязва, че „за свой ужас е открил, че страда от русофилство“.

Аргументирайки това заключение, той подчертава, че при Руската империя, например, не е имало понятието  „задължителна колективна отговорност“, да не говорим за неща като „ пакет общи мерки за стимулиране на икономиката “ на ЕС.

„Проблемите на нестабилната финансова политика на Руската империя не били прехвърляни върху плещите на немногочислените финландски данъкоплатци“, – заявяват в Ilta-Sanomat, признавайки, че жителите на княжеството в състава на  Русия „са получавали повече от държавата, отколкото са й давали. ”

Авторът е историк

Източници:

https://svpressa.ru/post/news/299044/?itg=1

Ilta-Sanomien kolumnisti Teemu Keskisarja.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007982660.html