Защо Волга е главната руска река

Река Волга свързва 15 региона на страната, осигурявайки им вода, електричество и търговски пътища. И ето защо я наричат „реката на реките“.

Най-дългата река в Европа

Волга започва в Тверска област (на около 400 км северно от Москва) и завършва в Астрахан (Южна Русия), преминавайки през 15 региона на страната, – това е най-дългата река в Европа и една от най-големите в света. Дължината ѝ е цели 3530 км, а басейнът, заедно с 200 притока, заема една трета от европейската територия на Русия. Най-широката точка на Волга е 40 км – може да се види до Самара.

Волга преминава през три сухоземни екосистеми: горска зона, лесостеп и степ. Същевременно над половината от новите води във Волга идват от сняг, една трета – от подпочвени води и само 10% от дъждове.

Това е и най-голямата вътрешна река в света, която не е свързана със световния океан. Влива се в Каспийско море, което се намира в Евразия.

„Реката на реките“

Името „Волга“ идва от славянската дума „волога“, което означава „влага“. Между другото, подобни думи има и в други славянски езици. Така в Полша, например, има река Вилга.

Въпреки това тюркоезичните народи, които исторически живеят на крайбрежието на Волга (чуваши, башкири, татари), използват съвсем различна дума – „Итил“ и нейните производни: „Атал“, „Идел“, „Изел“, „Едил“. Означава „реката на реките“ или просто „реката“. До ХХ в. съществува и град с името Итил, който е столица на Хазарския каганат в района на Долна Волга (най-вероятно този град е бил в южната част на съвременен Астрахан).

Основен търговски път

Руснаците често наричат Волга „майката“, тъй като това е главната река за цялата европейска част на страната. От древни времена Волго-Балтийският търговски път свързва не само славянските територии, но и дава възможност на скандинавците и хазарите да обменят стоки, осигурявайки транзит. Естествено, това направи бреговете на Волга много привлекателно място за живеене: бързо се появяват и градове с икономически ползи за търговците.

Днес в Поволжието има четири града с милион жители (Самара, Нижни Новгород, Казан и Волгоград), както и големи градове с „търговско“ минало: Саратов, Кинешма, Твер, Рибинск и много други. През тези градове на Волга минават и туристически маршрути.

Промяна в потока и дължината

Волга е една от най-старите реки на планетата. Започва да се формира преди 5 млн. години и оттогава много неща са се променили. В средата на ХХ в. съветските учени стигат до заключението, че Волга променя течението си в периодите на редуващи се ледникови епохи. Достига на около 80 км източно в центъра си, а горната ѝ част е на 10-15 км на север.

Също така Волга наскоро значително промени дължината си, когато върху нея се построиха десет големи язовира и осем големи водноелектрически централи. В резултат на това Волга стана по-къса с около 160 км.

Първият язовир се появява през XIX в., но основното строителство се извършва през втората половина на ХХ век. Строго погледнато, Волга може да се види в „естествената“ си форма само над Твер – иначе е система от язовири и водноелектрически централи.

Едно от последствията от човешката намеса в природата е почти пълното изчезване на есетровите риби на юг. Независимо от това, ползите от водноелектрическите централи и безопасността за местните жители по време на наводнения не бива да се надценяват.

Коя река в коя се влива?

В близост до град Свияжск в Татарстан има огромно сливане на две реки, Волга и Кама, като тамошната зона прилича на море. Реките се събират в една при връх Лобач, една от най-високите точки на Волга – 136 метра. В тези околности Иля Репин рисува известната си картина „Бурлаци на Волга“ (бурлаци са хора, които дърпат кораби с въжета срещу течението). И това е едно от най-красивите места на Волга.

„Такава невероятна шир се отвори пред нас, безкрайно преливащо море. Уааааа – Можем да издаваме само няколко звука“, разказва блогърка Мария Митрофанова, която идва тук през 2020 година.

Източник:

https://bg.rbth.com/travel/337802-reka-volga-snimki