Едно истинско „Лебедово езеро“ в Сибир

Природен резерват „Лебединний“, езеро Светлое, с. Урожайское,  Алтайска област, Русия

Лебедите обикновено отиват да зимуват на юг, но стотици от тях всяка година предпочитат Сибир – един от най-студените региони в северното полукълбо. Какво ги кара да го правят?

Всяка зима в Алтайския край може да се наблюдава една много необикновена картина: насред покритите със скреж дървета, в сковаващия мраз, на едно малко езеро се събират няколкостотин лебеда.

Те долитат тук, за да зимуват, което е удивително. Езерото Светлое, разположено на 3 км от с. Урожайное, се намира в Сибир – място на сурови зими. Заради постоянните гости – пойните лебеди (те издават протяжен звук като от тръба, който наподобява песента на жеравите), местните наричат този водоем „Лебедов“. Всяка година през ноември тук долитат над 500 лебеда.

Езерото не е голямо: дължината му е около 1 км, ширината – 400 м, а дълбочината – само 2 м. Водата е толкова прозрачна, че поради този факт официалното име на езерото е Светлое.

Светлое е много особено езеро. Температурата около него може да е -30 °С и да има снежни преспи, но повърхността му не замръзва, а температурата на водата не пада под +4 °С. Причината се крие в множеството топли извори.

Първите лебеди тук се появяват през 1967 г. – тогава броят им е едва 15. Но с всяка изминала година той расте. Оринтолозите са установили, че тази група птици през лятото обитава Салехардската тундра отвъд полярния кръг. Когато северните езера се покрият с лед, те се връщат тук с младото си потомство.

Освен лебеди, езерото е зимно пристанище и за няколкохиляди патици. Именно затова тук е създаден резерват – популацията от лебеди и други птици се пази и подхранва: за едно тяхно зимуване се изразходват около 25 тона зърно и фуражни смески.

Мястото е популярно и сред туристите: гледката на грациозните птици насред зимния пейзаж се радва на голяма популярност. Но пойните лебеди са известни с това, че не обичат да ги безпокоят.

Затова се стараят да не им пречат: за посетителите на резервата са направени наблюдателни площадки на безопасно за птиците разстояние. Една от тях се издига на височина от 10 м и предлага панорамен изглед към цялото езеро.

Източник:

https://bg.russiabeyond.com/travel/338777-sibir-lebedovo-ezero-svetloe