Геноцидът като стратегия на нацизма. Уроците на Великата отечествена война.

В деня, в който преди 81 години хитлеристка Германия нападна Съветския съюз, в Руския културно-информационен център се проведе кръгла маса с международно участие на тема „Геноцидът като стратегия на нацизма. Уроците на Великата отечествена война“.

Участие в кръглата маса взеха временно управляващият Посолството на Република Беларус в България Никита Лешуков и старшият съветник в Посолството Николай Позняк.

Посолството на Руската Федерация беше представено от Анастасия Кабанова, аташе по културните въпроси и Михаил Горбатов, ръководител на информационната група към Посолството.

Заседанието на кръглата маса се ръководеше от Юрий Макушин, ръководител на Представителството на Россътрудничество в България.

В работата на кръглата маса се включиха по видеовръзка Вадим Зайчиков – началник на Управлението по образование и наука към Россътрудничество, Егор Яковлев – известен руски историк, публицист и журналист, Сергей Шивулец – зам.-председател на постоянната комисия по образование, култура и наука в Националното събрание на Република Беларус и Вадим Гигин – председател на държавно-обществената организация „Белоруско дружество „Знание“.

Чуждестранните участници запознаха присъстващите с работата, която се осъществява в Русия и Беларус по разкриване на останалите неизвестни досега многобройни престъпления, извършени от германската армия и нейните съюзници от цяла Европа на завзетата от тях територия. Тяхно дълбоко убеждение е, че геноцидът спрямо народите на Съветския съюз не може и не трябва да бъде забравен, затова те развиват активна дейност и използват различни форми на работа с подрастващите и младежите.

Темата за нацизма и неговото естествено проявление – геноцида, бе обстойно разгледана и от българските  участници: акад. Васил Сгурев, проф. Искра Баева, проф. Нина Дюлгерова, проф. Минчо Минчев, проф. Нако Стефанов, проф. Николай Петров, д-р Радко Ханджиев, д-р Георги Димов, д-р Вихра Павлова, Младен Иванов и полк. Чавдар Борачев.

Сред гостите на събитието бяха Енчо Москов – почетен председател на Национално Движение Русофили и Владимир Чучуев – зам.-председател на Движението, Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие на България“, Борис Громов – директор на Дома на Москва в София, Юлия Сергева – зам.-председател на Съюза на пенсионерите – 2004 – обединени, Евгений Белий и Николай Белалов от ръководството на Българския антифашистки съюз.

Участниците в заседанието на кръглата маса се обединиха около идеята, че уроците от Втората световна война не бива да се забравят, те имат своето съвременно измерение и е необходимо твърдо и активно противопоставяне на силите, които искат да разрушат крехкия световен мир и да разпалват нови войни в интерес на своите егоистични икономически и политически цели.

Автор: Владимир Чучуев