Генералната асамблея на ООН е приела руската резолюция за борба с героизацията на нацизма

Документът е наречен „Борба с героизацията на нацизма, неонацизма и други практики, които допринасят за ескалацията на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаната с тях непоносимост“. 130 държави са гласували за Резолюцията. Две са гласували против – Украйна и САЩ, 51 държави са се въздържали.
Резолюцията препоръчва на държавите да предприемат подходящи конкретни мерки, „включително в законодателната и образователната област, в съответствие с техните международни задължения за правата на човека, за да се предотврати преразглеждането на резултатите от Втората световна война и отричането на престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на Втората световна война „.
Авторите на документа категорично осъждат инциденти, свързани с героизацията и пропагандата на нацизма, по-специално, с нанасянето на графити и рисунки с пронацистко съдържание включително върху паметници на жертвите на Втората световна война
Резолюцията призовава държавите да премахнат всички форми на расова дискриминация с всички съответни средства, включително, ако обстоятелствата налагат това, законодателно.
Освен това, документът осъжда използването на образователни материали, както и реторика в хода на обучението, пропагандиращи расизма, дискриминацията, омразата и насилието въз основа на етническа принадлежност, националност, религия или убеждения.

Източник:

 https://vseruss.ru/novosti/mir-2/Genassambleya-OON-prinyala-rossijskuyu-rezolyutsiyu-po-bor’be-s-geroizatsiej-natsizma-65809