Българските русофили масово отбелязаха 77-годишнината от Победата над фашизма

Русофилите в България отбелязаха Деня на Победата в над сто и петдесет града на страната с поднасяне на венци и цветя и в над 20 града се проведе шествието „Безсмъртен полк”

В София на Паметника на Съветската Армия групичка от платени „активисти” викаха нещо срещу комунизма и се опитаха да отнемат от един от присъстващите на тържеството Знамето на Победата, което доведе до сблъсък

„Активистите” се опитваха да скандират нещо, но биваха заглушавани от хората, дошли да отдадат почит.

Честването започна с реч на посланика на РФ Елеонора Митрофанова: „Денят на Победата е свещен за всеки руски човек празник. Цялата страна се вдига през 41-ва година да защити Отечеството и почти няма семейство, което да не е засегнанто от войната…. Днес наблюдаваме безпрецедентна по своя мащаб кампания по пренаписване на историята. Агресорите и жертвите си разменят местата. И вече се оказва, че Съветският съюз е бил нападнат от уж мирната и безобидна Германия. Паметта за ужасите на нацизма, за плановете на Хитлер за изтребление на цели страни и народи, за престъпността на нацистката идеология се заличават в общественото съзнание. Забранява се всичко, което би могло да разкаже истината… Виждаме, как неонацизмът вдига глава в редица европейски страни. Нашият свещен дълг пред хората, дали живота си в борбата срещу хитлеристка Германия, а това е повече от 30 милиона души, е да не се допусне втората вълна на кафявата чума. Прекалено е висока цената, която сме платили преди 77 години.

Днес, които сме тук на благословената българска земя…, откъдето е дошла славянската писменост и славянското богослужение, ние отдаваме почит на партизани, герои – антифашисти, бойци на Първа българска армия под командването на ген. Владимир Стойчев, които заедно с бойците на Червената армия освобождават България от нацизма…”

Изказване на Председателя на Национално Движение Русофили Николай Малинов

Членът на Председателството на национално сдружение „Обединени български граждани” д-р Атанас Панчев също беше дошъл да отдаде почит на героите

 

В Бургас по време на шествието фотограф на свободна практика и една от жените в първите редици си размениха остри реплики и заплахи. Според жената фотографът ѝ казал да махне червеното знаме – сомвол на „Безсмъртния полк”, че му пречило за снимката и дори се опитал да го свали. Полицията се намеси незабавно и парира напрежението.

Демонстрацията премина по ул. „Александровска”, за да достигне до съветския паметник на площад „Тройката”, където бяха поднесени венци и цветя за 9-ти май – Денят на победата.

Областният председател на Национално Движение Русофили за област Бургас каза, че на този ден отбелязваме великото дело на нашите предци, за свят без фашизъм и нацизъм.

В Пловдив стотици хора тръгнаха от подножието на връх Бунарджика нагоре по алеите към паметника Альоша, като вееха червени знамена и слушаха руски песни. Минути преди мероприятието неизвестен е поставил украинския флаг на сградата на Съдебната палата, в близост до паметника Альоша.

Шествието на „Безсмъртния полк” премина и в центъра на Видин. Церемонията продължи на руските гробища във Видин, където пред паметниците на руските воини бяха положени  венци и цветя.

Част от руските граждани носеха портрети на загинали свои близки във Втората световна война, като по този начин отбелязаха Деня на победата над хитлерофашизма.

В Добрич за разлика от други години, когато шествието „Безсмъртен полк” преминаваше през центъра на града, тази година то бе по-кратко – започна от Паметника на загиналите добруджанци във Втората световна война и стигна до Паметника на съветската армия. Шествието се организира от руски клуб „Берьозка“ и е подкрепено от местната структура на Движение „Русофили”. Участниците в него, закичени с георгиевски ленти, се включиха и в общоградското събитие, посветено на Деня на победата и Деня на Европа.

На „Паметника на съветската армия” прозвучаха речи на руски език и бяха положени цветя. По традиция участващите в шествието носеха портрети на руски и български войници, загинали във Втората световна война. Присъстващите отправиха призив за мир, защото „нищо не струва повече от човешкия живот и сълзите на майките…”

В Ямбол организатор на „Безсмъртния полк” за втора година е Клуб „Съотечественик”, към него се присъединиха членове на Сдружение „Русофили” и Български антифашистки съюз – Ямбол.

Шествието на „Безсмъртния полк” потегли от Регионалната библиотека, за да стигне до паметната плоча в градската градина, която замести паметника на Съветската армия.

Участниците в шествието носеха снимки на загинали във войната техни близки, в знак на почит и признание и бяха закичени с георгиевски ленти.

В редица градове „Безсмъртният полк” ще се проведе във втората половина на деня.

Източници:

https://www.flagman.bg/article/266289

https://btvnovinite.bg/bulgaria/shestvie-na-bezsmartnija-polk-se-provede-v-burgas.html

https://bntnews.bg/news/v-blagoevgrad-i-plovdiv-otbelyazaha-77-godini-ot-kraya-na-vtorata-svetovna-voina-1194114news.html

https://bnr.bg/vidin/post/101643818/bezsmartniat-polk-premina-i-prez-vidin

https://pronewsdobrich.bg/2022/05/09/v-dobrich-se-sastoya-shestvieto-bezsmartniyat-polk/

 

https://delnik.net/%D1%8F%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BA-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B5/