Брюксел напомнил на Унгария за невъзможността да се използва «Спутник V» в ЕС

Унгарските власти имат право да одобрят използването на руската ваксина срещу коронавируса «Спутник V», но тя няма да може да циркулира в други страни от ЕС, е заявил представител на Европейската комисия..

«Да, държавите-членки имат възможност да разрешат ваксина по специална процедура, в извънредна ситуация. Това е решение на държавата членка, в случая Унгария. Но ваксината може да се използва само в Унгария, тя не може да циркулира извън Унгария, в други страни от ЕС», – казал той, предава ТАСС.

В същото време, представителят на ЕК подчертал, че Будапеща, а не Европейската медицинска агенция, ще носи отговорност за безопасността и ефективността на ваксината в този случай.

Миналата седмица Москва е предала документацията за коронавирусната ваксина на Будапеща и ще предостави на унгарските специалисти достъп до местата за производство на ваксини. Ръководителят на унгарското външно министерство е заявил, че Будапеща отхвърля всякаква форма на лобиране за приоритета на ваксината.

Междувременно, вторият междинен анализ на данни от клиничното изпитване на ваксината «Спутник V» е показал ефективност от 91,4% на 28-ия ден след първата инжекция, а ефективността на ваксината на 42-ия ден след първата инжекция надвишава 95%. Масова ваксинация в Русия срещу коронавируса се планира от 2021 година. При това, в съответствие със законодателството, това е «доброволно».

Източник:

https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Bryussel’-napomnil-Vengrii-o-nevozmozhnosti-primeneniya-Sputnika-V-v-ES-65498