Андрей Кончаловски: Надявам се да се отделим от Европа с каменна стена

Режисьорът смята, че западната цивилизация се е отделила от своите основи за разлика например от мюсюлманските страни, Индия, Китай, които продължават да съхраняват вековните си традиции

Режисьорът Андрей Кончаловски участва в онлайн конференция в рамките на проекта Московско училище за мениджмънт „Сколково“. Причината е неговият най-нов проект, в който планира да направи анализ на поведението на руския човек в режим на карантина и самоизолация.

Разговорът обаче, както обикновено, в един момент преминава на глобални философски теми и най-вече за кризата на западната цивилизация и класовото неравенство, съобщават от Собеседник.ru.

                        Андрей Кончаловски (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

„Културата ни се намира на равнището на XIV-XV век в Европа“, казва Андрей Сергеевич за Русия. „Това не е лошо“ – допълва още той. „Там са били Леонардо и Микеланджело, които днес ги няма в Европа. И ние сме в по-добро положение от европейците, защото при нас са останали ценностите на тази Европа, която те вече са загубили. Надявам се да се отделим от днешна Европа с каменна стена.

Андрей Кончаловски смята, че западната цивилизация се е отделила от своите основи за разлика например от мюсюлманските страни, Индия, Китай, които продължават да съхраняват вековните си традиции.

„Не дай Боже да сме от другата страна на тази пропаст“, добавя режисьорът, призовавайки да не се следва европейската цивилизация.

„Изобилието от информация лишава човека от памет“, казва Кончаловски и посочва пример с това как европейска домакиня напуска дома си с GPS, за да отиде до магазина, но се изгубва и не може да се прибере, тъй като на апарата му паднала батерията. „Човек все повече разчита на паметта извън самия него, на база данни, big data, което е много сериозна заплаха“, счита Кончаловски.

Режисьорът нарича разпадането на СССР „най-лошото нещо, което може да се случи с руската цивилизация“. Този разпад той свързва с появата на интернет (въпреки, че руснаците започнаха да използват глобалната мрежа 10 години след разпадането на СССР), но и наложилите се европейски принципи „Вземи всичко от живота“, „Времето е пари“.

Източник:

https://impressio.dir.bg/litsa/andrey-konchalovski-nadyavam-se-da-se-otdelim-ot-evropa-s-kamenna-stena