Япония ускорява икономическото си сътрудничество с Русия

Японският министър на икономиката Хирошиге Секо, който отговаря по съвместителство и за икономическото сътрудничество с Русия, заяви, че възнамерява да ускори и конкретизира икономическите проекти между двете страни, съобщи „Взгляд“.„Искам да ускорим този процес, като определим ясно приоритетите си“, каза Секо, цитиран от РИА „Новости“.

Хирошиге Секо бе назначен на поста министър на икономическото сътрудничество с Русия в навечерието на Източния икономически форум във Владивосток и бе включен в състава на японската делегация, предвождана от премиера Шиндзо Абе, припомня изданието.По време на форума се състоя среща на високо равнище между лидерите на двете страни, на която бе подчертана необходимостта от по-конкретни стъпки в осемте направления на икономическо сътрудничество, предложени от Абе в Сочи през май, както и по 50 проекта, предложени от руска страна.

За ноември е насрочена следващата среща между лидерите на двете държави. Дотогава ресорните министерства ще трябва да изготвят детайлите по реализацията на набелязаните съвместни проекти.

На 2 септември руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев съобщи, след срещата между Путин и Абе по време на Източния икономически форум, че общият обем на съвместния руско-японски инвестиционен фонд може да достигне 1 милиард долара, припомня „Взгляд“.

Владимир Путин от своя страна заяви, че Русия е готова да развива пристанищната инфраструктура с Япония за доставка на втечнен газ, ако това е необходимо.

Източник: „Руски дневник“