Япония с неохота наложи санкции на Русия

Европейските и американски списъци на компании и лица, на които във връзка със ситуацията в Украйна се налагат санкции, като цяло се преплитат. Съдейки по всичко, Япония се опира на тях в своя необнародван списък. Обаче се набива на очи факта, че Токио се присъедини неохотно към натиска върху Москва, пише „Взгляд”.
Санкциите от страна на Япония очевидно носят формален характер. Токио обяви временно прекратяване на издаването на входни визи за 23 официални лица. При това японските власти отлично знаят, че Страната на изгряващото слънце не е популярна туристическа дестинация за руснаците.
„Тази тромава стъпка явно е предприета под външен натиск и идва в разрез с изявленията на Токио за развитие на цял комплекс отношения с Русия. Искаме да подчертаем- да се говори с нас на езика на санкциите е контрапродуктивно, да не говорим, че участието на Япония в опитите за оказване на натиск по никакъв начин не помагат за намаляване на напрежението в Украйна”, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.