Япония отбелязва 71 години от атомната бомбардировка на Хирошима

Япония отбелязва 71 години от бомбардировката над Хирошима по време на Втората световна война. При атаката с уранова бомба, носеща кодово име „Малчугана“, на място загиват над 70 000 души. Впоследствие броят им нараства до 140 000.

В ранното утро на 6 август 1945 година атомна бомба се взривява над японския град Хирошима. Първото в историята използване на ядрена оръжие е хвърлено от американския бомбардировач B-29 „Енола Гей“. Той излита от военна авиобаза, разположена на остров Тиниан в западната част на Тихия океан, и е управляван от командирът на 509-та обединена ескадрила полковник Пол Тибетс.

Само час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение засичат няколко самолета, които се отправят към южна Япония, и обявяват тревога. 15 минути преди удара, в 08:00 ч. операторът на радара в Хирошима определил, че приближават малък брой самолети – не повече от три и отменя тревогата. С цел икономия на гориво и самолети никой не се опитва да прихване и да свали приближаващи бомбардировачи.

Така на около 600 метра над повърхността и точно над центъра на град Хирошима в 08:15 ч., местно време „Енола Гей“ хвърля атомната бомба назована „Малчугана“.

Над 50-килограмово ядро от химичния елемент уран-235 се взривява и на място загиват между 70 и 80 хил. души. Зоната на пълно разрушение достига 1,4 км в радиус, а избухналите пожари след взрива засягат огромна площ. Впоследствие общият брой на загиналите достига 140 000 души.

Три дни по-късно, на 9 август 1945г., още една атомна бомба се насочва към Япония. Този път тя е пусната над на-голямото пристанище в южната част на страната – град Нагасаки. „Дебелака“, както било кръстено ядреното оръжие, погубва над 70 хил. японци.

На днешния ден в Националния музей „Земята и хората“ в София ще бъде изложен „камъкът от Хирошима“. Той е бил част от трамвайната настилка в японския град по време на бомбардировките през 1945 година. Само на 6 август гранитният камък може да бъде видян в залата на „Гигантските кристали“ в музея.