Япония е готова да сложи край на териториалния спор с Русия

Японският премиер Шиндзо Абе заяви в понеделник (12 декември), че страната му е готова да сложи край на териториалния спор с Москва, предаде РИА „Новости“. Абе направи това изказване на среща с бивши жители на южните Курилски острови преди срещата си с руския президент Владимир Путин в Япония.

„Искам да проведа преговори на върха (с Русия), за да сложим край на териториалните проблеми“, каза Абе, цитиран от агенция Киодо.

Путин ще бъде в Япония на 15-16 декември. Очаква се той да посети префектурите Ямагата, където са корените на Шиндзо Абе, и Токио.

Япония претендира за Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи, като се опира на двустранния Трактат за търговията и границите от 1855 година. Токио поставя връщането на островите като условия за сключване на мирен договор с Русия, който така и не е подписан след края на Втората световна война.

Позицията на Москва, е че южните Курили стават част от СССР след Втората световна война и руският суверенитет над тях е оформен съгласно международното право.