Янукович обвини новите власти в Киев в опит за разпалване на гражданска война

Ростов на Дон. Янукович има намерение да се обърне към Сената, Конгреса и Върховния съд на САЩ с молба да бъде разгледана законността на действията на администрацията на Обама по отношение на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

Президентът на Украйна Виктор Янукович заяви, че продължава да бъде единствения законен президент и главнокомандващ на Украйна.  „Искам отново да напомня, че продължавам да съм както  легитимния президент на Украйна, така и главнокомандващ на войските на Украйна. Не съм прекратявал правомощията си предсрочно. Жив съм и не са ме отстранявали от длъжността по законния ред, фигуриращ в Конституцията на Украйна”, съобщи Янукович на срещата с журналистите в Ростов на Дон.

Той обвини новите власти в Киев в опита за разпалване на гражданска война. По думите му, срещу него са били предприети редица терористични действия. Янукович подчерта, че изборите назначени на 25 май „са в резултат на незаконно превзимане на власт”, те са нелегитимни  и незаконни, не съответстват на Конституцията на Украйна. Виктор Янукович обърна  внимание на това, че „те ще се провеждат в обстановка на тотален контрол от страна на екстремистките сили ”. Той съобщи, че ще се върне в Киев, веднага, щом обстоятелствата позволят това. „По време на преврата не съм напускал територията на Украйна. През това време неколкократно е имало организирани терористични действия спрямо мен, но веднага щом обстоятелствата ми позволят, аз ще се върна в Киев, а това ще стане скоро”, заяви той.

С появяването си в Ростов на Дон, Виктор Янукович разбули слуховете за болестта. Той заяви, че е жив и здрав, но изпитва дълбока тревога относно събитията в Украйна.  „Тъй като за мен се разпространяват какви ли не слухове, бих искал да кажа, че съм жив. Макар че, не мога да кажа, че се чувствам добре, защото не мога да говоря за това без страшна и дълбока тревога от това, което виждам да се случва в Украйна”, заяви президентът на Украйна Виктор Янукович.

По думите му, в страната върлува банда ултранацисти и неофашисти, които са устремени към президентския пост. „Те със сила завземат административни центрове за самоуправление, уволняват ръководството на милицията и службата за сигурност. Не само в центъра на Киев, но и в други градове. Беззаконието се развива и спрямо гражданите на Украйна. Замислете се – те искат да сложат армията под знамето на Степан Бандера и да разпалят гражданска война! ” Президентът Янукович също така се обърна и към тъмните сили на Запада: „Вие слепи ли сте? Изгубихте памет? Забравихте ли, какво е фашизмът?”