„Южен поток“ чака разрешение за строеж

Проектната компания „Южен поток България“ е много близо до получаване на разрешение за строеж. При добро сътрудничество това може да стане в срок до три месеца, прогнозира пред „Преса“ изпълнителният директор от българска страна Димитър Гогов. Документът трябва да бъде издаден от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Разрешението за строеж ще бъде активът, който ще остойности проекта на наша територия. Така парите, вложени досега от смесената компания, няма да бъдат загубени. В момента текат процедурите за изкупуване на сервитутни права в 37 общини. Проектът на наша територия обаче ще има стойност само ако Москва все пак реши газопроводът през Черно море да стига до брега на България, а не до Турция. В такъв случай руският газ ще може да продължи към други страни в ЕС по трасето, начертано за „Южен поток“ в нашата страна.

Държавната мегакомпания „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) е вложила досега в проекта общо 198,803 млн. лв. Почти цялата сума е взета като кредит от руския гигант „Газпром“. Капиталът на смесената компания „Южен поток България“ е общо 397,606 млн. лв. Половината са внесени пряко от „Газпром“ като акционер с 50% участие.

По неофициални данни досега дружеството е похарчило около 180 млн. лв. – за техническия проект, изкупуване на земи, придобиване на сервитутни права, заплати на персонала и други.
Вицепремиерът Румяна Бъчварова потвърди вчера, че проектът „Южен поток“ остава като приоритет в правителствената програма. Причината е, че няма официално решение за неговото спиране, обясни тя.

В същото време РИА Новости пише: „Газпром“ няма да строи тръба за „готованци“

„България не може да се успокои. Газовият проект с нейно участие „Южен поток“ потъна в забрава, а тя продължава – „Южен поток“, та „Южен поток“, коментира РИА Новости. „Изгубиха добри пари, перспективи и добросъседските си отношения с Москва. Изгубиха и шанса си за енергийна независимост от крадливо настроения Киев.“

Според агенцията изявленията на българите по проекта може да бъдат приемани единствено като блъф. Още повече че отново присъства ключовата фраза „при пълно съответствие с европейското законодателство“.
„Не е ли ясно, че „Газпром“ няма да строи за своя сметка газопровод за „пиявици“ и „готованци“, коментира Новости, като явно намеква за евроизискването да се разреши достъп и на други доставчици до тръбата.

България се превърна в изтривалка, пише „Взгляд“. Руското издание коментира упорството на българите да продължат със спрения от Русия „Южен поток“.

Създава се впечатление, че проектът е бил толкова удобен повод да се шантажира Москва, че София и Брюксел вече ги мъчат „фантомни болки“ – боли ги ръката, която вече е отрязана, пише изданието. И допълва: „Ако София през 2014 г. не се бе огънала под натиска на американските сенатори и не бе преустановила всички дейности. Ако помнеше, че е равноправен член на ЕС със свои интереси, а не територия под външно управление.“

Медията обижда страната ни: „България се превърна в изтривалка последователно на Брюксел и Вашингтон.“

Източник: „Преса“

Снимка: Булфото