Югоизточна Украйна продължава съпротивата

Масовите протести срещу киевската власт в югоизточна Украйна продължават, предаде ИТАР-ТАСС. В Донецк и Луганск привържениците на федерализацията продължават да сградите на властта, искайки провеждането на референдум.

По-рано назначеният от Върховната рада вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че ситуацията в Луганска, Донецка и Харковска области може да бъде овладяна в следващите 48 часа или чрез преговори или по силов начин.

Изпълняващият длъжността заместник ръководител на администрацията на украинския президент Андрей Сенченко също съобщи, че военнослужещите и сътрудниците от силовите структури скоро ще получат разрешение за използване на огнестрелно оръжие срещу демонстрантите в Източна Украйна.

Според протестиращи, в Донецк са затегнати няколко стотин военнослужещи от Националната гвардия, радикали от „Десния сектор” от западните части на Украйна, както и сътрудници на американски военни фирми, имащи договори с Киев.

Военна техника присъства и в Луганск, където повече от хиляда бивши военнослужещи превзеха сградата на украинската Служба за сигурност. Очаква се в скоро време и те да обявят създаването на суверенна народна република, както това се случи в Донецк и Харков.

Депутатът от Върховната рада и кандидат за президент Сергей Тигипко заяви, че сред протестиращите няма руски граждани. Почти всички, излезли на протест в Луганск, идват пред сградата на украинската Служба за сигурност с паспортите си, за да покажат, че са граждани на Украйна, а не руски шпиони, както твърдят украинските СМИ. Нямаше руски граждани и сред протестиращите в Харков.

Югоизтокът на Украйна все повече започва да прилича на активен вулкан, който може да изригне всеки момент.